Japon Uzman Deprem Uyarısı: Riskli İlleri ve Fay Hatlarını Açıkladı! Kıbrıs'a Özel İşaret...

Türkiye'nin deprem riskiyle ilgili uzmanlar, riskli bölgeleri belirlemeye devam ediyor. Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, özellikle Doğu Anadolu Fay Hattı'na dikkat çekerek illeri tek tek sıraladı. Japon uzman, Kıbrıs için de özel uyarılarda bulundu ve toplamda 7 civarında deprem riski olduğunu belirtti.

Türkiye'nin deprem haritasıyla ilgili çarpıcı uyarılar gelmeye devam ediyor. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Siirt'teki Türkiye'deki fay hatları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

FAY HATLARI VE İLLERİ İŞARET ETTİ

Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'na dikkat çekerek Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay ve Adana illerini özellikle vurguladı. Bu fay hattının bu illere uzandığını belirtti ve Kıbrıs için de 7 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu.

BÖLGELERE GÖRE DEPREM RİSKİ DEĞERLENDİRMESİ

Moriwaki, Türkiye'de deprem riskinin farklı bölgelere göre değiştiğini belirterek, Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis'i ikinci bölge, Ege tarafını üçüncü bölge ve Marmara Bölgesi'ni dördüncü bölge olarak sınıflandırdı.

MARMARA BÖLGESİ VE FAY HATTI TEHLİKESİ

Özellikle Marmara Bölgesi'nde 1999'daki deprem sonrası Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın riskine dikkat çeken Moriwaki, Marmara'da fay hatları kırıldığında büyük depremlerin yaşanabileceğini ifade etti.

KIBRIS'I ÖZELLİKLE İŞARET ETTİ

Kıbrıs'ta da ciddi bir deprem riski olduğunu belirten uzman, Kıbrıs'ın fay hattı açısından tehlikeli bölgelerden biri olduğunu vurguladı. Denizde bir deprem meydana gelmesi durumunda Kıbrıs'ın zeminden kaynaklı etkilenebileceğine dikkat çekti.

DEPREM ÖNLEMLERİ VE HAZIRLIK

Moriwaki, deprem gerçeğinin kabul edilmesinin ve hazırlıklı olmanın önemini vurgulayarak, hasarın büyük ölçüde önlenebileceğini belirtti. Ayrıca, ev alırken veya kiralarken zemin kalitesine, ruhsat ve izin durumuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

YAPI KALİTESİ VE ZEMİN İNCELEMESİ

Özellikle 2000 yılından önce yapılan binaların risk altında olduğunu belirten Moriwaki, 2000'den sonra yapılan binaların genel olarak daha güvenli olduğunu ifade etti. Zeminin kontrol edilmesi ve gerekirse iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Haberleri