Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, İstanbul’da zemini yumuşak 5 bölge için özel uyarı yaptı. Birkaç saat sonra ise Marmara Denizi'nde 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, olası Marmara depreminde İstanbul'daki bazı bölgelerin yumuşak zemin sebebiyle daha fazla hasar alabileceğini bildirdi.
Moriwaki, kentteki bir otelde, özel bir firma tarafından düzenlenen "Depreme Karşı Bilinçlendirme ve Farkındalık" konulu seminerde iş insanlarıyla bir araya geldi.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Moriwaki, İstanbul'da yaşanabilecek bir depreme hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.
Şiddetli depremlerde yumuşak zeminli alanların daha çok etkilendiğini dile getiren Moriwaki, "Eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece'de zemin çok yumuşak. Öncelikle yumuşak zeminli alanları yapmak lazım. Sert zeminin yeri ise Boğaz'ın iki tarafında. Deprem, sert zeminde hızlı gidiyor ve fazla dalga vurmuyor ama yumuşaksa deprem yavaş gidiyor ve dalga çok vuruyor. 1999'daki Gölcük depreminde İstanbul'da fazla sıkıntı yoktu ama Avcılar'da binalar çöktü. Çünkü oranın zemini çok yumuşak" diye konuştu.
Moriwaki, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde de çoğunlukla yumuşak zeminli bölgelerde hasar oluştuğunu sözlerine ekledi.
GEMLİK YİNE SALLANDI, İSTANBUL DA DUYDU
Deprem seminerinin akşamında deprem oldu Depremle ilgili hakikatlerin ve senaryoların masaya yatırıldığı bu seminerin düzenlenmesinin akşamında, Marmara yine sallandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 23.04’te Gemlik Körfezi’nde 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. İstanbul ve çevre şehirlerden de hissedilen depremin derinliği 9.11 kilometre olarak belirtildi. Mudanya’da son olarak 4 Aralık’ta 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, sarsıntı bir çok şehirde hissedilmişti. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 3.9 olarak duyururken, derinlik için 12 3 kilometre bilgisini paylaştı