İzmir'de 30 Ekim 2020 yılında 6,6 büyüklüğünde 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin mağduriyeti hala sürüyor.
Depremden 1 yıl sonra yapımı başlanan Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı (TOKİ) evlerinin inşaatı 4 yıldır bitmedi. İzmir Depremi Proje Mağdurları Platformu Sözcüsü Taner Duman, 125 ailenin evlerini beklediğini, muhatap bulamadıklarını söyledi.
“MÜTEAHHİTİN İNSİYATİFİNE KALDIK"
Seçim, bayram gibi bahanelerle oyalandıklarını belirten Taner Duman, “İşçi yok, para yok, müteahhit battı gibi sebepler bize aktarılan sebepler. Hiçbir şekilde muhatap bulamadığımız burada müteahhidin tamamen inisiyatifine kalmış bir bekleyiş var. Binalar olduğu yerde çürüyor. Bunlar sonuçta devletin parasıyla bizlerin parasıyla yapılan şeyler oldukları yerde çürüyorlar. Hala balkon demirleri olmayan daireler var. Girişleri olmayanlar var. Daha doğal gaz projeleri belli değil. Trafoda sorun olduğu söyleniyor. Bu şekilde mağduriyetlerin olduğu bir yer sesimizi duyan kimse yok ve duyacak gibi de görünmüyorlar. Seçim öncesi çok sözler verildi. Seçim öncesi vereceğiz, Şeker Bayramı öncesi vereceğiz, Ramazan Bayramı sonrası vereceğiz. Şimdi Kurban sonrasına kaldı. Ama işte Kurban Bayramı sonrası teslim edilecek dediğimiz projede maalesef çalışan bir tane işimiz yok” diye konuştu.
“BAKAN ÖZHASEKİ'Yİ BURADA HİÇ GÖRMEDİK”
Dönemin İzmir milletvekili Hamza Dağ ile birçok kez bir araya geldiğini söyleyen Duman, "Bize hiçbir İzmirli ‘depremzedeyi mağdur etmeyeceğiz merak etmeyin’ dediler. O zaman Çevre Şehircilik Bakanı da Murat Kurum'du. Zaten Murat Kurum hadi yine iyi kötü gelip gidiyordu. Ama Mehmet Özhaseki'yi hiç görmedik zaten. Hani gelip şurada, ya arkadaşlar, burada bize ait daireler varmış. Niye burası tamamlanmıyor sorusunu gelip daha sormadı burada. Hamza Bey de seçim zamanı, bütün meyhaneleri gezdi ama depremzedelerin bir tanesinin yanına gelmedi." dedi.
"DEPREM OLDU UNUTULDU GİTTİ"
Taner, "Aynı şekilde Konak Belediye Başkan aday Ceyda Hanım da İzmir milletvekiliydi. Bu sürecin içindeydi. Necip Nasır da bu sürecin içindeydi. İşte buradan da onlara seslenelim. Bakın İzmir depremzereleri hala evlerini alamadılar. Şimdi Hatay'da biz bu kadar daire yapacağız diyorlar ya, İzmir depremi, Hatay depreminin onda biri belki de yüzde biri bir deprem. Dördüncü yıl sonunda tamamlanan konut sayısı 3 bin aşağıdakilerle 4 bin 500 diyelim. Evinin anahtarını hala eline alamamış 125 kişi var. Bence bu devletin bir ayıbıdır. Ben buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum çünkü bu sorunu ondan başka çözecek şu an için bir pozisyonda kimse yok. Kimse sorumluluk almıyor.
Burada kendisini temsil eden, partisini temsil eden il yönetimi, il başkanı, milletvekilleri depremzedelerle ilgili hiçbir girişim yapmıyorlar. Deprem oldu unutuldu gitti. Bir daha deprem olursa bizi hatırlayacaklar. Ama şunu bilsinler ki hani burada İzmir'in neden kazanamıyoruz? Neden oy kaybediyoruz? Cumhurbaşkanı bence gelip şu manzarayı bile gördüğünde bizi çok daha iyi anlayacaktır. Çünkü hakikaten buradaki insanlar çok mağdur durumda. Emin olun şuna özel sektörden bir müteahhit yapsa yıllarca yargılanır. Ama bu kadar devletin kontrolünde, bu kadar insanların mağdur edilmesini biz hayretle ve şaşkınlıkla izliyoruz açıkçası.” diyerek depremzedelerin onarılmayan mağduriyetlerini aktardı.
Duman, yapılan evlerinde ciddi tesisat sorunları olduğunu vurgulayarak depremzedelerin sorunları kendi bütçelerinden karşıladığını da aktardı.