İYİ Partili Sezgin: Halk TV ve Tele 1'e verilen cezalar Türkiye’yi totalitarizme götürme gayretleridir

İYİ Partili Aydın Adnan Sezgin, "Halk TV ve Tele 1'e verilen cezalar, Türkiye’yi totalitarizme götürme gayretleridir. Mussolini İtalya’sında, Hitler Almanya’sında benzer gelişmeler yaşanmıştır" dedi.

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, çoklu baro teklifi konusunda Adalet Komisyonu'nda büyük bir mücadele verdiklerini belirterek, "Avukatlık kanun teklifi, Halk TV ve TELE 1'e verilen cezalar, Türkiye’yi totalitarizme götürme gayretleridir. Mussolini İtalya’sında, Hitler Almanya’sında benzer gelişmeler yaşanmıştır" dedi.

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Totalitarizme geçiş dönemlerinde kurumların imha edilerek, sivil toplum ve siyasetin alanının daraltıldığını belirten Sezgin, "Türkiye’de hem bunu hem de insan hakları ve temel özgürlüklerin gittikçe ağırlaşan ihlallerini yaşıyoruz. Avukatlık kanun teklifini, Halk TV ve Tele 1 kanallarının keyfi ve insafsız cezalara çarptırılmalarını birlikte görmek ve Türkiye’nin totalitarizme doğru götürülme gayretleri bağlamında değerlendirmek gerekir" diye konuştu.

"Hiçbir demokratik hukuk devletinde böyle bir düzenleme düşünülemez"

İYİ  Parti'nin çoklu baro teklifine karşı Adalet Komisyonu’nda büyük bir mücadele verdiğini söyleyen Sezgin, "Hiçbir demokratik hukuk devletinde böyle bir düzenleme düşünülemez. New-York Baroları, Paris Baroları, Tokyo Baroları gibi ifadeler duyamazsınız, oralarda kimselerin aklına gelmez. Bu ülkemizin, tek adam rejimiyle birlikte totalitarizme doğru kaydığının yeni bir göstergesi, bu vahim sürecin yeni bir aşaması" ifadelerini kullandı.

"Libya'da ateşkesin sağlanmasını, ulusal çıkarlarımızın zarar görmemesini diliyoruz"

Basın toplantısında Libya'daki gelişmelere de değinen Sezgin, Al Watiya hava alanının bombalanmasının, iktidarın orayı kalıcı bir Türk üssüne dönüştürmek niyetini açıkladıktan sonra meydana geldiğine dikkat çekti. Yabancı kaynaklara göre üssün BAE veya Rus yapımı uçaklar tarafından bombalandığını söyleyen Sezgin, "Alt yapının tahrip edildiğini, Libya’ya sevk ettiğimiz hava savunma sistemlerinin de zarar gördüğünü, toplam 50-55 kişinin öldüğünü öne sürmektedir. Umarım zayiat bu denli ağır değildir. Kayıplar arasında hiçbir vatandaşımız yoktur.  Bu saldırının Libya’da çok daha ağır yeni bir çatışmanın, gerçek bir savaşın başlangıcı olmamasını da temenni ediyorum. Libya’da ateşkesin sağlanmasını sürdürülebilir barışın tesis edilmesini ulusal çıkarlarımızın zarar görmemesini diliyoruz" dedi.

"JES’ler sadece Aydın’ı değil, bütün Türkiye’yi ilgilendiren bir meseledir"

Aydın’da bulunan jeotermal enerji santrallerinin halka ve doğaya verdiği zararlara da dikkat çeken Sezgin, şöyle devam etti:

"Ülkemizdeki toplam 48 kayıtlı ve faal jeotermal enerji santralinin 29 tanesi Aydın’da yer almaktadır. Aydın’da ayrıca 9 adet, ön lisans almış durumda JES yatırımı bulunmaktadır. Geçtiğimiz aylarda Aydın Barosu tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Aydın genelinde 23 tesis, işletme ruhsatı olmaksızın faaliyet göstermektedir. Santrallerin kullandığı üretim yöntemleri ve denetimsizlik nedeniyle maalesef, Aydın halkı ve doğası son derece ciddi ve hayati bir risk altındadır.

"1 Mayıs tarihinde Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy'de bulunan JES kuyusunda meydana gelen patlama, JES’lerin yarattığı riskin örneklerinden birisidir. Patlamada yaklaşık 160-170 dereceyi bulan sıcak su ve gazlar, 40 metre kadar gökyüzüne yükselmiştir. Sıcak akışkan ve içeriğindeki hidrojen sülfür daha sonra yağmur şeklinde civara yayılmıştır. Bunun sorumlularının hangi yaptırımlara tabi tutulduklarını ise kimse bilmemektedir. Bu ve çok daha vahim risk ve tehditleri barındıran JES’ler aslında sadece Aydın’ı değil, bütün Türkiye’yi ilgilendiren bir meseledir."

"JES’lerin kurulmasını düzenleyen yasadaki hataların giderilmesine yönelik bir kanun teklifini sunacağız"

"Jeotermal Enerji Santrallerinin (JES) kurulmasını düzenleyen 2007 tarihli yasada, tesislerin tarım arazilerine olası zararlarına neden olan düzenlemeler başta olmak üzere, pek çok vahim hata ve eksiklik bulunmaktadır. Bu hataların giderilmesine yönelik bir kanun teklifini de Meclis’e sunacağız.

"Aydın halkı, yıllardır Aydın’a sahip çıkmak için büyük bir direniş ve mücadele ortaya koymaktadır. Aydın’ın Germencik ilçesinde yapılması planlanan yeni EFE-8, JES karşısında Aydın halkının ortaya koyduğu direniş ve yıllardır süren hukuk mücadelesi takdire şayandır. Ancak bu itiraz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere bazı kesimlerce yok sayılmaktadır. "

Türkiye Haberleri