İşte AKP iktidarında memleketten insan manzaraları

Türkiye'nin tarım sektörü, hükümetin politikaları nedeniyle bu yaz mevsiminde derin bir krizle yüzleşiyor.

Son dönemde Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yaşanan tarım krizine dair çarpıcı hikayeler hayatın her alanına yayılmaya devam ediyor. Bursa'da bir çiftçi, satamadığı biberleri keçilerine yem olarak verirken, İstanbul'da akşam saatlerinde pazarda tezgah altındaki çürük ürünleri toplayan bir kadının görüntüleri dikkat çekti.

Ağustos ayında, yazlık sebze ve meyvelerin bolca olduğu pazarlarda hem üreticiler hem de tüketiciler zor durumda. Üreticiler, tarlada kalan domates, biber ve karpuz gibi ürünlerden endişe ederken, bazı çiftçiler bu ürünleri hayvanlarına yediriyor veya hasat etmeden tarlalarını sürmek durumunda kalıyor.

ÇİFTÇİLERDEN EYLEM: "HÜKÜMET İSTİFA"

Yine tarım krizi Bursa'daki çiftçilerin eylem yaparak seslerini duyurmak zorunda kalmalarına neden oldu. Başta salçalık domates olmak üzere yetiştirdikleri ürünlere verilen fiyatların yetersiz olduğunu belirten çiftçiler, ürünleri tarlada kaldığı gerekçesiyle eylem yaptı.

YURTTAŞLAR ÇÜRÜYEN ÜRÜNLERİ YİYOR

Öte yandan tarım sektörü ve gıda politikaları, sadece üreticilerin değil, aynı zamanda tüketicilerin de hayatlarını doğrudan etkileyecek olan kritik bir seviyeye gelmiş durumda.

Pazar tezgahlarındaki bolluğa rağmen fiyatlar hala yüksek. Özellikle akşam saatlerinde, bazı yurttaşlar çürümeye yüz tutmuş ürünleri toplayarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Eyüpsultan'da bir yurttaş, açlık nedeniyle isyan ederken, çürük ürünlerin arasından en yenilebilir olanları seçerek sofrasına koymaya çalışıyor.


"ÇİFTÇİYİ ESİR ALMIŞLAR"

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde çiftçilik yapan domates üreticisi Cemil Başbuğa, domates fiyatlarının düşmemesi nedeniyle mahsullerini hasat etmeden tarlasını sürdü.

Başbuğa, "Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde ortalama 40-45 tane salça fabrikası var. Birbirleriyle telefonlaşıp bütün fabrika sahipleri bir araya toplanıp bugünkü fiyatımız 1 lira 60 kuruş, 1 lira 70 kuruş diyorlar. Çiftçiyi esir almışlar. Nede olsa bu domates çürüyen mal. Tarlada beklemeyen mal. Çuvala giremeyen mal. Bu kadar domatesi de imkanlarımızla salça yapacak durumumuz yok. Durumumuz olmadığı için bir nevi ellerini koymuşlar boynumuza nefesimizi kesiyorlar, bizim malımızı yağmalıyorlar" şeklinde konuştu.

Türkiye Haberleri