İstanbul'da Tsunami Hazırlığı: 7 Dakika İçerisinde Haber Verecek!

Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde 7 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem bekleniyor. Depremle birlikte Marmara Denizi kıyılarında tsunami ihtimali endişeleri artırıyor. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, erken uyarı sistemine dair bilgi verdi. Sistemle depremden sonra 7 dakika içinde tsunami olup olmayacağına dair vatandaşlar uyarılacak.

Beklenen İstanbul depremi sadece yıkıcı etkisiyle değil, Marmara Denizi'nde oluşturacağı tsunami riskiyle de endişe yaratıyor. Bu riske karşı önlem almak için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü önemli bir adım atıyor.

İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında 20 adet yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonu kuruluyor. Bu istasyonlardan 19'u tamamlandı ve İmralı istasyonunun da devreye alınmasıyla birlikte toplam sayı 48'e ulaşacak.

"DEPREMDEN 7 DAKİKA SONRA TSUNAMİ OLUP OLMAYACAĞI BİLDİRİLECEK"

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, bu sistem sayesinde depremden 7 dakika sonra tsunami olup olmayacağının bilineceğini ve istasyon sayısını artırarak süreyi 4 dakikaya indirmeyi planladıklarını söylüyor.

Özener, “Hepimizin bildiği gibi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü sadece Türkiye'de değil, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde tsunami uyarı merkezi. Bu merkezin görevi sadece Türkiye'ye değil bize abone olan 13 farklı ülkede 19 tane farklı kuruma biz tsunami uyarı mesajı yolluyoruz. Bir denizde bahsetmiş olduğum denizlerde veya karadan 100 kilometre içeride, 5 buçuğun üzerinde bir deprem olduktan sonra bu depremlerin tsunami yaratma riski bulunuyor. Enstitümüzde bu konuda bir depremden sonra arkadaşlarımız bir algoritma çalıştırdıktan sonra bunun bir tsunami yaratma imkanı varsa bunu Türkiye'de AFAD aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılıyor. Onun dışında dediğim gibi farklı ülkelere gönderiliyor" ifadelerini kullandı.

TSUNAMİ İSTASYONU NEREDE VAR?

19 tsunami istasyonunun tamamlandığını dile getiren Özener, Yalova, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Edirne'de istasyonların olduğunu İstanbul'da ise Büyükada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası ve İmralı Adası'na istasyon kuracaklarını belirtti.

Özener, şunları söyledi:

“Marmara Denizi çevresinde 20 tane ilk etapta tsunami istasyonu kurmaya başladık. Bunların 19 tanesini hayata geçirdik. Bu istasyonlar sadece deniz seviyesi gözlem istasyonu değil, aynı zamanda içinde sismik gözlem cihazlarının olduğu, meteorolojik parametrelerin gözlemlendiği istasyonlar, bu istasyonların bazılarında da GNSS alıcıları var. Yani yer kabuğu hareketlerini belirleyen istasyonlar var. Ekranda da gördüğünüz üzere Marmara Denizi'nin çevresine yani farklı illerde Yalova, Bursa'ya bağlı, Balıkesir'e bağlı istasyonlarımız var.

Tekirdağ'da var, Edirne'nin sahil kesimlerinde var. Denizin içine İstanbul'da, Büyükada'da, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda, aynı zamanda en son istasyon da İmralı Adası'na kurulacak. Bunlarla ilgili gerekli bütün izinler kurumlardan alınmış vaziyette. Dediğim gibi son bir tanesi kaldı. İstasyon sayısı 47 oldu, 48 olacak ve bundan sonraki aşamada da bu istasyona biz sadece Marmara özelinde değil, tüm kıyı şeridinde, Türkiye'nin etrafında sayılarına 30 tane daha ilave etmeyi düşünüyoruz. Toplam İRAP dolayısıyla TARAP kapsamında 50 tane istasyonu tamamlamayı düşünüyoruz."

Türkiye Haberleri