İş cinayetleri: Sorumlular ceza almadan ölümler bitmeyecek

Vicdan ve Adalet Nöbeti 65. haftasında. İş cinayetinde sorumluların ceza almamasına tepki gösterildi.

İş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden işçi ailelerinin düzenlediği Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 65.’si Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirildi. Eylemde, Türkiye’de meydana gelen iş cinayetlerinde sorumluların ceza almamasına tepki gösterildi.

Nöbet, Meksika’daki depremde hayatını kaybeden göçmen kadın işçilere adandı. İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin fotoğrafı bu hafta da taşındı.

Nöbette, aileler adına basın açıklamasını Esenyurt Özel Doğa Hastanesinin tabela takma işlemini yaparken iş cinayetinde hayatını kaybeden Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu yaptı. Eylül ayında Meksika’da gerçekleşen depremi hatırlatan Eroğlu, “Depremde 320 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan dört katlı binada oyuncak ve tekstil atölyeleri bulunuyordu. Bu atölyelerdeki Meksikalı, Tayvanlı, Guatemalı, Salvadorlu kadınlar kayıt dışı çalıştırılıyordu. Binada en az 100 işçi vardı. Kadınların 21’nin naaşına ulaşıldı” diye konuştu.

HERKES TEPKİSİZ

2008 yılında Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk ise iş cinayeti davalarını 9 yıldır takip ettilerini belirterek, “Bu Türkiye, İspanya, Meksika fark etmiyor. Mevzuat uygulandığında iş cinayetleri önlenebilir. Hiçbir önlem yok, tedbir yok. İşçiler hayatını kaybetmeye devam ediyor. Binalar kuralına göre yapılmamış tüm suç depreme atılıyor. İlk depremde (Van depremi) binanın sağlam olduğuna dair sahte rapor alınıyor, ikinci deprem sonucu hayatlarını kaybediyorlar. Mevzuatlar uygulanmış olsa kimse ölmeyecekti” dedi. Çabuk şöyle devam etti: “Bilirkişi raporunu patronlardan yana yazıyor, ne hikmetse mahkeme patronlardan yana oluyor. Televizyonlarda siyasiler çok güzel laflar söylüyorlar. İş işçinin hayatını kurtarmaya gelince adım atmıyorlar. Sendikalar da işçi davasını takip etmiyor. Bunun sonucunda ne yaptırım oluşuyor, ne toplumsal hareket oluşuyor.”

5 YIL DEĞİL 5 DAKİKA

Arka Sıradakiler dizi setinde kızı Selin Erdem’i kaybeden Hacer Erdem, “2012’de iş cinayetinde kızımı kaybettim. Ben 5 yıldır uğraşıyorum. Senelerin hiçbir önemi yok. Benim için 5 dakika önce ölmüş gibi. Bizim çocuklarımızı göstere göstere katlettiler. Çocuklarımız namusuyla ekmeğinin peşinde koştu. Böyle yetiştirdik hata mı yaptık? Nasıl yetiştirseydik çocuklarımızı? Hırsız mı yetiştirseydik? O zaman mı canları değerli olacaktı?” şeklinde konuştu.

SORUMLULAR YARGILANMADI

Gönüllü hukukçu Erbay Yuca ise davaların son durumuna ilişkin bilgi verdi. Yuca, “Davutpaşa davası Yargıtay’da yaklaşık 3 sene oldu. Zeytinburnu’da belediye başkanının yargılanması yönünde tebliğname sunuldu. Yargıtay’da 3 senedir görüşülmedi. Şule İdil Dere, Kadıköy’de kamyon altında öldü. İBB yetkilileri yargılanmadı. Bilirkişi raporunda Kozlu’da TTK sorumluluğu tespit edildi. Yargılanmadı” dedi. “İşin kendisini organize edenlerin ve denetleyenlerin ceza almadığı koşullarda 100 kanun çıkarsanız da işçi hayatını kaybettiğinde inşaatsa ustanın, fabrikaysa İSG uzmanının yargılandığı davalar haline gelecek. İş cinayetlerini durdurabilecek yargılama söz konusu olmuyor” diyen Yuca, bu tablonun içinde Barolar Birliği’nin müdahil olduğu 1 dava olmadığını söyledi.

Yuca, “Toplumsal tepki nedeniyle Soma’da müdahil olup da Kemalpaşa’da sanık avukatlığı yaptığınızda inandırıcılığı olmuyor” diyerek TBB’ye de tepki gösterdi. Davutpaşa patlamasında kardeşini kaybeden Hakkı Güleç ise “İşçiler ölürken siz neredesiniz?” diyerek sendikalara sitem etti.

Türkiye Haberleri