İran: Helikopter Enkazını Akıncı Değil Yerli İHA Buldu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, hayatını kaybettiği enkazı Türkiye’den giden AKINCI İHA'nın bulduğu söylenmişti. İran Genelkurmay Başkanlığı Türk İHA'sı Akıncı'nın değil, kendi insansız hava araçlarının tespit ettiğini duyurdu.

İran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterinin kaza yerini Türk İHA'sı Akıncı'nın değil, kendi insansız hava araçlarının tespit ettiğini duyurdu.

Yarı resmi IRNA haber ajansına göre, İran Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ve heyetinin helikopter kazası sonrasında, olumsuz hava koşulları ve bölgenin coğrafi karmaşıklığı nedeniyle SAR radarıyla donatılmış İran insansız hava araçlarının kaza yerini belirleyemediğini ve kara yoluyla bir arama operasyonu başlatılması gerektiğini belirtti.

"AKINCI HELİKOPTERİN DÜŞTÜĞÜ YERİ BELİRLEYEMEDİ"

Açıklamada, Türkiye'nin işbirliği teklifinin yakınlık nedeniyle kabul edildiği ifade edildi. Ayrıca, Türkiye'nin gece görüşlü ve termal kameralı İHA göndermesine rağmen, bu İHA'nın bulut altındaki noktaları tespit etme ekipmanının bulunmaması nedeniyle helikopterin düştüğü yeri doğru bir şekilde belirleyemediği ve Türkiye'ye geri döndüğü belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı, helikopter kazasının kesin yerinin pazartesi günü, Hint Okyanusu'nun kuzeyindeki görevinden çağrılan İran insansız hava araçları ve kara kurtarma ekipleri tarafından tespit edildiğini vurguladı.

ARADA 7 KİLOMETRELİK MESAFE VAR

IRNA'nın haberine göre, Türk İHA'sının belirttiği (38.7677778, 46.6925000) koordinatlarında yapılan incelemelerde herhangi bir helikopter izine rastlanmadı. İran insansız hava araçlarının pazartesi sabahı bölgeyi taraması sonrasında, helikopter enkazının Uzi köyünün kuzeybatısında olduğu belirlendi.

Haberde, Türk İHA'sının tespit ettiği nokta ile İran İHA'sının bulduğu kazanın asıl yeri arasında 7 kilometrelik bir mesafe olduğu belirtildi.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TSK'nın İran'da etkileyici bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdiğini ve Akıncı'nın 9.700 fitin altına inerek vadiler arasında manevra yaparak uçmak zorunda kaldığını belirtmişti.

Türkiye Haberleri