Instagram'a erişim engeli yargıya taşınıyor

Avukat Hakları Grubu (AHG), Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a getirilen erişimin engelinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

AHG tarafından, Ankara İdare Mahkemesi'nde BTK'ya açtığı davanın dilekçesinde, Anayasa başta olmak üzere ifade ve basın özgürlüğüne ilişkin ulusal ve ulaslararası mevzuattaki düzenlemeler yer aldı.

Instagram'a getirilen erişimin engellenmesi yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davayla ilgili dilekçede, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) basın özgürlüğüyle ilgil kararlarına dikkat çekildi.

Söz konusu dilekçede, "Sadece toplumun ve devletin olumlu, doğru ya da zararsız gördüğü 'haber' ve 'düşüncelerin' değil, devletin veya halkın bir bölümünün olumsuz ya da yanlış bulduğu, onları rahatsız eden haber ve düşüncelerin de serbestçe ifade edilebilmesi ve bireylerin bu ifadeler nedeniyle herhangi bir yaptırıma tabi tutulmayacağından emin olmaları gerekir" ifadeleri kullanıldı.

Dava dilekçesinde, "BTK tarafından Instagram üyeliği olan birtakım yayıncıların TCK'da sayılan katalog suçları işlediği gerekçesiyle platformun tamamen erişilemez hale gelmesinin, Anayasa ile teminat altına alınmış çok sayıda temel hakkı da bertaraf etmesi bakımından hukuka uyarlık arz etmediği" gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali talep edildi.

Türkiye Haberleri