BTK, 57 milyon kullanıcısı olan Instagram'a erişim engeli getirdi!

Son Dakika... Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Instagram'a erişim engeli getirdi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun X hesabından yaptığı paylaşımda "Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir" demişti.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Instagram’a, Türkiye’de erişim engeli getirildi. Kullanıcılar platforma erişim sağlamada sorunlar yaşadı, uygulama uzun süre güncellenmedi.


BTK’nın sitesinde yapılan sorgulamada da Instagram’a erişim engeli getirildiği görülüyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet sitesinde yer alan bilgiye göre Instagram'a bu sabah erişim engeli getirildi.

Karar sonrası Türkiye'den Instagram'a erişim uzun süre sağlanamadı.

BTK "Instagram katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle erişime kapatıldı" açıklaması yaptı.

KATALOG SUÇLAR NEDİR?

Katalog suçlar, çocuğa karşı cinsel istismar, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar, intihara sevk etme ve Atatürk’e hakaret gibi suçları içeriyor.


Instagram, Türkiye'deki tüm internet servis sağlayıcıları tarafından erişime engellenmiş durumda. (Kaynak: NetBlocks)

HANİYE İLE İLGİLİ PAYLAŞIM ENGELLENMİŞTİ

31 Temmuz günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Hamas lideri İsmail Haniye'nin ölümü sonrası taziye mesajı yayımlamış ve Instagram'ın Haniye ile ilgili paylaşımları engellediğine dikkati çekerek, "Ayrıca, Haniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir" ifadelerine yer vermişti.

ALTUN MESAJI VERMİŞTİ!

İletişim Başkanı Fahrettin Altun X hesabından, İsmail Haniye'nin katledilmesine ilişkin yaptığı paylaşımın devamında şunları yazmıştı:

"Ayrıca, Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir.

Küresel sömürü düzenine ve adaletsizliğe hizmet ettiğini defalarca göstermiş olan bu platformlara karşı ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Her fırsatta ve her platformda Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağız.

Filistin er ya da geç özgür olacaktır. İsrail ve destekçileri bunu engelleyemeyecektir."

TÜRKİYE'DE 57 MİLYON KULLANICISI VAR

Türkiye’de 57 milyon Instagram kullanıcısı bulunuyor. Instagram'ın kapatıması kararı çok sayıda sosyam medya kullaınıcısının tepkisine neden oldu. Hukukuçu Yaman Akdeniz, X hesabı üzerinde yaptığı paylaşımda "Instagram'a uygulanan sansür keyfidir, herhangi bir açıklaması veya gerekçesi de asla olamaz. Hiç bir hakim de böyle bir talebi onaylamamalıdır" dedi.

BTK’NIN KARARI KEYFİ

Bilişim hukuku uzmanı Av. Mehmet Ali Köksal ise, “Sosyal Ağ Sağlayıcı hakkında tümden erişimi engellemeden önce alınması gereken farklı tedbirler vardır” diyerek devamında şunları kaydetti: BTK’nın, birçok durumda olduğu gibi keyfe keder bir karar aldığı, kararı alırken de şeffaf davranmadığı, ortada. Öncelikle bu kararın Sulh Ceza Hakimi’nin onayına sunulması gerekir” dedi.

KİŞİLER DE BAŞVURABİLİR

Av. Köksal, açıklamasının devamına “Diğer yandan kişiler de bu karara karşı ‘Düşünce ve İfade Özgürlüğü’nün ihlal edildiği ve 5651’deki düzenlemelere aykırı şekilde Instagram’a BTK Başkanı tarafından re’sen erişim engelleme kararı verildiği gerekçesi ile Sulh Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunabilir” dedi.

Türkiye Haberleri