Instagram yasağını eleştirdi hapse girdi: Avukatından ilk açıklama geldi!

Bir sokak röportajında kullandığı ifadeler nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” ile “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen Dilruba Y.’nin avukatı Hüseyin Yıldız ilk kez konuştu.

Bir sokak röportajında Instagram'a erişim engeli getirilmesiyle ilgili soru üzerine kullandığı ifadeler nedeniyle gözaltına alınarak çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanarak cezaevine gönderilen Dilbura Y.’nin avukatı Hüseyin Yıldız’dan ilk açıklama geldi.

Dilruba Y.’nin tutuklu yargılanmasına karşı itiraz süreçlerini başlattıklarını belirten Av. Yıldız, şunları söyledi:

“Uygulamada bu süre mahkemenin uygulamasına göre değişiyor. Ama ivedi bir şekilde tutuklamada karar vermesi gerekiyor mahkemelerin. Mahkeme uygulamasına göre değiştiği için çünkü nöbetçi mahkeme tarafından incelenecek itiraz. Onun için herhangi bir süre söyleyemiyoruz.”

SAVCI İKİ KERE DEĞİŞMİŞ

Dilruba Y.’nin gözaltına alınmasından tutuklanmasına kadar giden süreçte savcı değişikliklerinin olduğu iddialarına ilişkin de bilgi veren Yıldız, şöyle konuştu:

“Öyle bir söylentiyi bir Dilruba hanımla da görüştük. İki defa savcı değişikliği olmuş. İfade alacak savcı değişmiş ve en son da müracaat savcılığında ifadesi alındığı yönünde bilgi verdi bize kendisi. Artık vatandaşın sesinin net gür bir şekilde duyulduğu sokak röportajlarının, artık iktidarı eleştiren sokak röportaj sayısının artması sayısının tabi RTÜK Başkanı’nın da bunu takibe aldığı yönünde bir açıklama yapması bizi bu süreçlere getirmiş durumda.”

KATALOG SUÇLARI KAPSAMINDA DEĞİL

“Sorgu sonucunda tutuklamanın hangi suçtan yapıldığı yazılmış ama Türk Ceza Kanunu'nun hangi maddesine dayanıldığı yazılmamış. Hatta suçun da orada tam tanımı belirtilmemiş. Biz itirazımızda da bunu belirteceğiz zaten. Ona göre bir karar verilecek. Ceza Mahkemesi Kanunu’nda hangi suçlardan tutuklama kararı verileceği belirtilmiş. Tutuklandığı iki suç da kanunda belirtilen katalog suç dediğimiz suç tiplerinde yer almayan suçlar. O sebeple tahliye ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.”

Türkiye Haberleri