Instagram açılıyor mu, VPN'e yasak mı geliyor? Bakan Uraloğlu'ndan son dakika açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu 9 gündür kapalı olan Instagram hakkında açıklama yaptı. Uraloğlu, kullanıcıların erişim engeli getirilen sitelere ve uygulamalara girerken kullandığı VPP ile ilgili sorulara da yanıt verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı bir canlı yayında Instagram'ın ne zaman açılacağına ve sosyal medya platformu yetkilileriyle yapılan görüşmelerdeki son durumu açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Instagram konusunda yaptığı açıklamada "Arkadaşlarımız anlık olarak Instagram ile görüşmeye devam ediyor. Son düzlükteyiz. Çok uzatmadan anlaşmayı umuyoruz" ifadelerini kullandı..

Uraloğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Son düzlükteyiz. Çok uzatmadan anlaşmayı umuyoruz.

VPN DE Mİ YASAKLANIYOR?

Bakan Uraloğlu ayrıca, "VPN'ler yasaklanacak" iddialarına da son noktayı koydu. Bakan Uraloğlu, "VPN'lere yasak gelmeyecek. Bunların kullanımı ile ilgili bilişim uzmanlarının kamuoyuna birçok bilgi verdiğini biliyorum. VPN'ler birçok başka amaç için de kullanılıyor. Burada bizim yasaklama çalışmamız yok" yanıtını verdi.

INSTAGRAM NEDEN KAPATILDI?

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin İsrail'in suikastı sonucu hayatını kaybetmesi sonrası Haniye ile ilgili taziye mesajları yayımlandı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 31 Temmuz tarihinde sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Instagram'ın Haniye ile ilgili taziye mesajlarını engellemesini sert bir şekilde eleştirdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller nedeniyle bu kararı aldı.

BTK'dan yapılan ilk açıklamada, Instagram'a erişim engelinin "Katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle" getirildiği ifade edildi. Katalog suçlar; çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk'e hakaret gibi içeriklerin çıkarılması noktasında zorluğu kapsıyor.

Yapılan açıklamalarda erişim engelinin kaldırılmasının Instagram'ın tutumuna bağlı olduğu aktarıldı.

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Ömer Fatih Sayan sosyal medya platformu X üzerinden bir mesaj paylaştı. Sayan mesajında "Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye Haberleri