İstanbul’da son dört yılda tarım alanlarında önemli bir artış yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) çiftçilere sağladığı desteklerle, özellikle Silivri, Çatalca, Şile ve Beykoz gibi ilçelerdeki tarımsal alanlar genişledi. İBB’nin yüzde 100 hibe şeklinde verdiği mazot ve gübre gibi tarım girdileri, üretim maliyetlerini düşürerek çiftçilere nefes aldırdı.
TARIM DESTEKLERİ HER YIL BÜYÜDÜ
İBB’nin tarımsal destek programı, 2019 yılında Başkan Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesiyle başladı. Program, başlangıçta 693 çiftçiye ulaşırken, her geçen yıl genişleyerek 2023 yılında 8 bin 401 çiftçiye destek sağladı. 2020’de sebze fideleriyle başlayan destekler, 2021’de hayvancılığı da kapsadı. 2022 yılında ise mazot, gübre ve buğday tohumu gibi kritik tarım girdileri çiftçilere ulaştırıldı.
95 MİLYONLUK DESTEK
2023 yılında İBB’nin çiftçilere sağladığı desteklerin toplam değeri 95 milyon 949 bin 632 TL’ye ulaştı. Ayrıca, su tasarrufu sağlayan malç naylonu gibi yenilikçi destekler de bu yıl programa eklendi. 2024 yılı itibarıyla ise yazlık ve kışlık fide desteği olarak çiftçilere 55 milyon TL değerinde destek verilmeye devam ediliyor.
ÇİFTÇİ SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ
Son dört yılda İBB’nin destek verdiği çiftçi sayısı 693’ten 8 bin 401’e yükseldi. Bu dönemde çiftçilere 708 bin 605 litre mazot ve 308 ton gübre sağlandı. Ayrıca, balıkçılık ve arıcılık sektörlerine yönelik malzeme ve yem destekleri de dikkat çekti. Eylül ayında ise bin 991 ton hububat tohumu, 2 bin 383 çiftçiye dağıtılacak.
EĞİTİMLE GELECEK NESİLLER YETİŞİYOR
İBB, tarımsal eğitimlere de ağırlık vererek çocuklara yönelik projeler geliştirdi. Halk Bostanı ve okul bostanı gibi projeler kapsamında çocuklar, tarım ve hayvancılık konularında eğitimler alıyor. Bu eğitimler, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve gelecek nesilleri bilinçli yetiştirmek amacı taşıyor.