İktidardan geri adım. Etki ajanlığı yasası geri çekildi

Cadı avı benzetmesi yapılan etki ajanlığı yasasının görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda iktidardan geri adım geldi. Etki ajanlığı yasası, geçtiğimiz yılın ardından ikinci kez geri çekildi.

CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir, "etki ajanlığı yasası'nın" eleştiriler üzerine yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

TBMM) Adalet Komisyonu'nda, torba yasa görüşmelerinden AKP’nin “etki ajanlığı” düzenlemesinin gelen tepkiler üzerine geri çekildi. Geçtiğimiz yıl komisyondan geçtikten sonra reddedilen teklif, Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmişti. İktidarın geri adım atmasıyla "etki ajanlığı yasası" ikinci kez geri çekildi.

"ELEŞTİRİLERİMİZ SONUCUNDA GERİ ÇEKİLDİ"

Cadı avı benzetmesi yapılan etki ajanlığı yasasının da yer aldığı torba yasa görüşmelerinde yer alan Murat Emir, komisyonda yaşanan gelişmeyi aktardı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Murat Emir şu paylaşımı yaptı:

"Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi"

ETKİ AJANLIĞI NEDİR?

Basın özgürlüğünü ciddi şekilde tehdit eden 'etki ajanlığı' tasarısı, 28 Ekim'de (2024) Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçti. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçu”nu düzenleyen 339. Maddesine “diğer faaliyetler” başlığı ile eklenen taslağı iktidar partisi “yeni tip ajanlık faaliyetiyle mücadele” gerekçesine dayandırıyor.

Muhalefet ise metindeki muğlak ifadeler ve kapsadığı alanın net olmaması gerekçeleriyle düzenlemenin yeni bir “cadı avı” dönemi başlatabileceğini söylüyor.

Teklifte kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen bir maddeyle TCK’nın 328. Maddesinde tanımlanan “casusluk” ve 339. Maddesinde düzenlenen “Devletin güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma” suçlarına ek olarak yeni bir suç tanımı yapılıyor.

Düzenlemede Türk vatandaşları, kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan ya da yaptıranlar hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası var. Bu ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkabiliyor.

Suçun savaş, savaş hazırlıkları sırasında veya milli güvenlik açısından önemli birimlerde görev yapanlar tarafından işlenmesi ceza artırıcı nedenlerden biri.

Etki ajanlığında, gazeteler, televizyon kanalları ve dijital medya platformları, belirli politik görüşleri desteklemek veya eleştirmek için kullanılabilir. Medya organları, haber ve yorumlarıyla kamuoyunu şekillendirme gücüne sahip.

Türkiye Haberleri