İkiz Plaka Kabusu! Bir Otomobil Aldı Hayatı Zehir Oldu!

Özel sektör çalışanı M.G.’nin hayatı, satın aldığı ikinci el bir otomobil nedeniyle kâbusa dönüştü. G.’nin otomobilinde ikiz plaka sahteciliğinin olduğu ortaya çıktı. Aracındaki plakanın farklı bir araca kopyalandığı belirten G.’ye ceza üstüne ceza geliyor. İkiz plakalı araca çakar lambasının da takıldığını anlatan M.G yaşadıklarını halktv.com.tr'ye anlattı...

Türkiye'de, ikinci el otomobil alımı sıklıkla tercih ediliyor. Ancak bu satın alım yöntemi her zaman otomobil satın alanları mutlu etmiyor. M.G. isimli kişinin yaşadıklarıysa tam anlamıyla bir kâbus...

ARACI ALDIKTAN 6 GÜN SONRA ARANDI

Geçen 17 Mayıs’ta, 2014 model bir araç alan M.G., yaklaşık 6 gün sonra aracı satın aldığı eski sahibi tarafından arandı. Eski araç sahibi 12 Mayıs 2023 günü bir trafik cezasını geldiğini, "Hiç geçmediğim bir yoldan trafik cezası geldi, plaka kopyalanmış olabilir. Durumu emniyete gidip kontrol edin" sözleriyle bildirdi.

CEZA ALDIĞI YOLDAN HİÇ GEÇMEMİŞ

Aynı gün, aldığı bilgiler ile emniyetin yolunu tutan M.G, Trafik Şube Müdürlüğü'nden 'ikiz plakaya' dair rastlanan bir durum olmadığı bilgisini aldı. Emniyetten aldığı bilgi üzerine aracı 25 Mayıs 2023’e kadar kullandığını belirten M.G. ilerleyen süreçte HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) hareketlerini kontrol ettiğinde 19 Mayıs 2023 ve 23 Mayıs 2023 tarihlerinde FSM köprüsünden geçiş yapıldığını fark ettiğini ancak o tarihlerde aracıyla o güzergâhta seyahat etmediğini aktarıyor.

İKİ ARACIN RENGİ DE BİRBİRİNE YAKIN

Bu iki geçiş sonrası HGS müşteri hizmetleri ile telefon görüşmeleri gerçekleştiren M.G. plaka okuma hatası olup olmadığına dair bilgi talep etti. Çağrı merkezi görevlisi, geçiş sırasında fotoğraflanan plaka ve araç markasının M.G.'nin sahibi olduğu araç ile aynı olduğunu belirterek plaka okuma hatası olmadığı bilgisini aktarıyor. Aynı görevli fotoğraftaki araç renginin birebir olmasa da M.G.'nin aracı ile yakın tonlarca olduğunu da belirtiyor.

İKİNCİ KEZ KARAKOLA GİTTİ

Tüm bu yaşananlar sonrası ikinci kez emniyetin yolunu tutan M.G bu sefer kayıp/çalıntı başvurusu yaparak plakasını değiştirdiğini ifade ediyor. Aynı zamanda haksız yere kesinlen cezaların iadesini de talep ettiğini aktarıyor.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

M.G yaşanan süreci İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na da dava olarak taşımış durumda. Sahte plaka ile trafikte rahatça seyahat eden araçta dikkat çeken detaylar yer alıyor. HGS tarafında alınan fotoğraflarda araçta yıllardır kontrollü şekilde verilip verilmediği tartışılan 'çakar lambası' yer alıyor. Aynı zamanda aracın ön camında 'Trafik Kanun ve Yönetmeliği'ne göre yasak olan 'cam filmi' de yer alıyor. Aynı zamanda araç emniyet şerit ihlali cezaları da almış.

M.G yaşanan süreci İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na taşıdı.

YA O ARAÇLA SUÇ İŞLENİRSE!

Bu bilgiler akıllara aracın ne şekilde kullandığı, kimler tarafından kullanıldığı sorularına da beraberinde getiriyor. Trafik ekiplerince yapılan uygulamalarda araç sahiplerinden ehliyet ve ön kısımda bulunan plaka kontrolleri yapılıyor. Ruhsatın istenerek plakanın teyit edilmemesi bu tip kanunsuz işlemler yapanların önünü açabiliyor.

Türkiye Haberleri