İki çocuk korsan serviste ölmüş

Sason'daki 'servis kazası'na karışan minibüsün 'servis' bile olmadığı anlaşıldı. Araç ihalesiz olarak taşımacılık yapıyormuş. Korsan aracın 'korsan şoförü' ise 15 kişilik araca 28 kişiyi doldurmuş. Servis ihalesi kazadan bir hafta sonra açıldı.

HAZAR DOST

Batman’ın Sason ilçesinde 10 Mart günü, öğrencileri ve işçileri taşıyan servisin kaza yapması sonucu, iki öğrenci hayatını kaybederken, 26 kişi yaralandı. Olayın ardından Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma başlatılırken, iki yetkili görevden alındı. Halk Tv, kazanın nedenlerini araştırırken, Sason İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün taşıma ihalesini Eylül 2020’de iptal ettiğini, yüz yüze eğitim tekrar başladığında ise ihale yapmadan bir minibüsün çocukları taşımasına göz yumduğunu ortaya çıkardı. Dahası Milli Eğitim Müdürlüğü taşıma ihalesini kazadan bir hafta sonra, 17 Mart 2021’de açtı. 

14 kişilik araçta 28 kişi vardı

Kazanın ardından haberlere konu olan fotoğraflarda, kaza yapan servisin Ford’un 2008'den önce piyasaya sürdüğü Transit model araç olduğu anlaşılıyor. Aracın üretim modelinde 14’ü yolcu toplam 15 kişiyi alabiliyor. Fakat Sason’daki kazada, aracın içerisinde resmi rakamlara göre 28 kişi bulunuyordu. Ayrıca aracın en az 13 olduğu anlaşılan yaşının da öğrenci servisleri için şart olan 12 yaş üst sınırının  da ihlal edildiği anlamına geliyor. 

Sason Milli Eğitim Müdürlüğü, her yıl yaptığı servis ihalelerini, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) yayınlarken, 2020-2021 yılı için yaptığı servis ihalesini iptal etti. Sason MEM, Taşıma sistemini ‘’belirsiz’’ bırakırken, kaza günü ‘‘servis’’ olarak adlandırılan aracın, yoldan geçen herhangi bir araçtan farkı yoktu. 

Öğrenci taşımak için prosedürüne uygun değildi

Resmi Gazete’de 2017 yılında yayınlanan ‘‘Okul servis araçları yönetmeliği’’ne göre, Sason’daki kaza tam anlamıyla ihmaller zincirinden meydana geldi.  Yönetmelikle, ‘‘öğrenci ve çocukların oturarak, güvenli ve rahat bir yolculuk yapmalarını sağlanarak ulaşımları sağlanacaktır’’ diye belirtilirken, araçta fazla kişi bulunması zaten güvenlik açısından tehlikeyi doğuruyor. Yönetmeliğe aykırı olabilecek diğer bir detay ise aracın yaşı. Yönetmelik, öğrenci servisi en fazla 12 yaşında olacak derken, görselden anlaşılan araç en fazla 15, en az 9 yaşında.

Taşımacılık ihalesi 17 Mart’ta açıldı

Sason İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kazadan tam bir hafta sonra, 17 Mart’ta internet sitesinden öğrenci taşımacılığı için ilan açtı. Yıl içinde iptal edilen ihaleler, salgın nedeniyle aniden başlanan yüz yüze eğitim sürecinde tekrardan yapılamamış olduğu, öğrencilerin usule uygun taşınmadığı anlaşıldı

Dört öğretmen açığa alındı, şoför tutuklandı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kaza sonrası açtığı soruşturma sonrasında görevli dört öğretmen açığa alınırken, kazayı yapan şoför tutuklandı.

Türkiye Haberleri