İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksiye dönüştürülmesini kabul etti. 500 engelsiz taksinin hizmete girmesi ise çoğunluktaki bakanlık temsilcilerinin oylarıyla hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi
UKOME kasım ayı toplantısı Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlık etti.
İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün defalarca reddedilen 5 bin yeni taksi teklifi, ekim ayı oturumunda revize edilerek tekrar sunulmuş ve detaylı olarak incelenmek üzere alt komisyona sevk edilmişti. Yeni taksi teklifi bu ay yeniden gündeme geldi. Revize edilmiş teklifte, bin 803 minibüs ve isteğe bağlı olarak 322 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi, 500 adet de engelsiz taksi olmak üzere toplam 2 bin 625 yeni taksinin hizmete girmesi önerildi.
Aksu yine 'hayır' oyu kullandı
Teklifin görüşülmesi sırasında minibüs ve dolmuşların taksiye dönüşümüne İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Eyüp Aksu, bu kararın adaletsiz olduğunu savunarak daha öncekiler gibi “hayır” oyu kullandı. Aksu, İBB’nin taksicileri mağdur ettiğini ileri sürerek, kendilerinin de “metrobüse” dönüşmek istediklerini söyledi.
3 yıl el değiştiremeyecek
Yapılan görüşmelerin ardından ihtiyaç fazlası bin 803 minibüs ile 322 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi UKOME’de onaylandı. Dolmuşların dönüşümü ile taksilerin 3 yıl boyunca el değiştirmemesi kararı da oy birliğiyle onaylandı. Hizmete girecek yeni taksiler, diğer taksilerle aynı seri plakaya sahip olacak. Yine İBB’nin hazırladığı 500 engelsiz taksi teklifi ise reddedildi. Minibüs ve dolmuştan dönüşen taksilerde güvenlik ile konfor şartları üst düzey tutulacak. Taksi sahipleri ile şoförler ise belirlenen şartlara uymaları konusunda taahhüt verecek.
Ayrı bir madde olarak oylanan 500 engelsiz taksi teklifinin görüşmelerinde de tartışmalar oldu. Teklif hakkında bilgi veren İBB Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan şunları söyledi:
“İstanbul'un taksi sorunu çok konuştuk. Sahada sorun yaşanıyor. Engelsiz taksi taşımacılığı teklifini alt komisyonda tartışıp tekrar gündeme getirdik. İstanbul'da engelli birey sayısı 370 bin 430. Sadece engelliler değil pusetli anneler, yürümekte zorluk çekenler, bir şeyler taşımada zorluk yaşayanlar gibi dezavantajlı bireyler için de 500 engelsiz taksiyi hizmete almak istiyoruz. Engelli ve dezavantajlı bireylere öncelikli özel bir uygulama ile çağrılacak, araçlar geniş hacimli olacak. Şoförler 15 günlük özel bir eğitimden geçecek. Engelli kimlik kartı ve Anne kart sahipleri normal sarı taksi tarifesi ile diğer vatandaşlar yüzde 30 fazlasını ödeyerek kullanabilecekler.”
Bu açıklamaya karşın yapılan görüşmelerin ardından UKOME'deki çoğunluktaki bakanlık temsilcilerinin oylarıyla 500 engelsiz taksinin hizmete sokulması önerisi mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi.
Öte yandan, UKOME’de Temmuz 2021’de yine İBB’nin teklifiyle alınan kararla, ihtiyaç fazlası 750 minibüs ile 250 dolmuş taksiye dönüştürülmüştü.