İBB'den metrobüs kazalarına yönelik tedbir kararı

Bu tür kazaların tekrarlanmaması için alınan tedbirler arttırıldı. “Erken Uyarı Sistemi” cihazları, araçlara monte edilmeye başlandı.

İBB, bugün meydana gelen metrobüs kazası ile ilgili idari soruşturma başlattı. Kazada yaralanan 10 kişinin tedavisi sürüyor, 1 kişi taburcu edildi. Bu tür kazaların tekrarlanmaması için alınan tedbirler arttırıldı. “Erken Uyarı Sistemi” cihazları, araçlara monte edilmeye başlandı.

Bugün saat 12:12'de Haramidere metrobüs istasyonunda meydana gelen kazada şoför ile birlikte 11 kişi hafif yaralandı. Yaralılar, 112 Acil ekiplerince Beylikdüzü Devlet Hastanesi ve Beylikdüzü Birinci Hastanesi'ne sevk edildi. Yaralılardan 1 kişi taburcu edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaralıların sağlık durumunu yakından takip ediyor.

Kaza yapan iki araç, İETT ekiplerince metrobüs yolundan kaldırıldı. Seferler 13.00 itibariyle çift yönlü olarak normale döndü.

Kazanın nedeninin araştırılması için, İETT Teftiş Kurulu Başkanı bizzat görevlendirilerek idari soruşturma başlatıldı.

Kaza Sayılarında Yıllara Göre Düşüş

İBB, günde 7 bin sefer ile 220 bin kilometre kat eden ve 1 milyon yolcu taşıyan Metrobüs hattında oluşan kazaların yaşanmaması için ciddi çalışmalar yürütüyor.

Tüm şoförlere yılda en az bir kez acil durum, yangın, araç fiziki özellikleri, güvenli sürüş gibi konularda eğitimleri veriliyor. Bunun yanı sıra, 17 bin metrekarelik bir arazide hayata geçirilecek Ulaşım Akademisi projesiyle, şoför eğitimlerinin daha uygun fiziki ortamlarda, daha bilimsel yöntemlerle yapılması sağlanacak.

Bir başka önlem de Metrobüs araçlarında 12 yaş ve 1.5 milyon kilometreye gelen otobüslerin filodan çıkarılması. Bu araçların yerine yeni nesil daha güvenli ve yüksek yolcu kapasiteli araç alımı için çalışmalar hızla sonuçlandırılacak.

Ayrıca kazaların daha da azaltılması için araçlara erken uyarı sistemi takılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştı. Güvenli Sürüş ve Telemetri Sistemi ile birlikte, görüntü yorumlama teknolojisi ile çalışan cihaz araca yerleştiriliyor. Bu cihaz aracılığıyla trafikteki nesneler, 80 metre mesafeden algılanarak şoför uyarılacak. Bu uyarılar hem görsel hem de sesli olarak şoföre ulaştırılacak. Aynı zamanda sürücü koltuğuna gönderilecek titreşimle de kazaların önüne geçilecek.

Cihazların metrobüs araçlarına montesine başlandı. Sistem, yakın zamanda tüm araçlarda işleyecek.

Alınan tedbirler sonucunda İETT verilerine göre, hattaki kaza sayısında da düşüş yaşanıyor. Yıllara göre kaza sayıları şu şekilde:

 

İlgili Haberler

İBB'den metrobüs hamlesi: Metrobüsler için yeni proje

Türkiye Haberleri