İstanbul'un en değerli arazilerinden biri olan Etiler Polis Meslek Yüsek Okulu'nun adı ve yarattığı iştah, 17-25 Aralık'taki yolsuzluk soruşturmasından sonra duyuldu.
İddiaya göre 32 bin metrekarelik arazi, Suudi işadamı Yasin El Kadı'nın oğlu Muaz El Kadı ile Mısırlı işadamı Usame Kutup'un da ortakları arasında olduğu bir ortaklığa devredilecekti. Gizli ortaklardan birinin Bilal Erdoğan olduğu ileri sürülüyordu.
Fezlekeye çarpıcı bir telefon kaydı girdi.
Telefonun bir ucunda dönemin Başbakanı Erdoğan...
Diğer ucunda Usame Kutup vardı.
Erdoğan, görüştüğü işadamına, "Ben sizin orayla ilgili Kadir beyle konuştum. 'Bizzat ben takip edeceğim' dedi" dedi. Kastettiği kişi, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş'tı.
Pazarlık 25 Aralık'ta ifşa oldu.
17-25'teki tüm telefon kayıtları gibi arazi görüşmesi de kumpas sayıldı ve soruşturma kapatıldı. Ancak Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu arazini 'iç etmeye' yönelik girişimler son bulmadı.
İBB'nin harcaması 700 milyon TL'ye çıktı
Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu 2012'de riskli alan ilan edildi ve Bakanlar Kurulu tarafından kapatma kararı alındı. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar değişikliğine gitti.
Emniyet Genel Müdürlüğüne (EGM) ait olan bu arazi 430 milyon TL değerle İBB'ye devredildi. İBB, 11 şehirde EGM'ye lojman ve hizmet binası yapmayı taahhüt etti. İnşaat yapımına 2014'te başladı. Bugüne kadar 13 bina inşa edildi. Arsa için ayrılan kaynak 700 milyon TL'ye çıktı.
Planlar iptal
Bu arada, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası, imar değişlikliğine karşı 2013'te dava açtı. İki bilirkişi raporunda, bu değişikliklerin şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu saptandı.
Ne var ki İstanbul 7. İdare Mahkemesi, 2018'de davayı reddetti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Dava Dairesi ise 2019'da imar değişikliğini iptal etti.
Dava şu an Danıştay'da bekliyor. Yüksek Mahkemenin projeyi onaylayacağı düşünülüyor.
Bütün süreç boyunca CHP'liler, Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu önünde defalarca eylem yaptı, TBMM'de üst üste soru önergeleri verdi.
Gelir 31 Mart'ta harcandı
Aynı günlerde İBB arazi üzerinde tasarlanan proje için 2018'de ihale yaptı. En yüksek teklifi İBB'nin şirketi olan KİPTAŞ verdi. Tam 1 milyar 356 milyon TL!
Araziyi devralan KİPTAŞ bir ay sonra ihale yaptı. İhaleyi Yapı ve Yapı Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ile ASTAŞ Gayrımenkul Yatırım Anonim Şirketi kazandı.
İddiaya göre İBB, 31 Mart 2019'daki mahalli seçime sayılı günler kala arazideki yüzde 52'lik hakkının yüzde 67'sini iştirak şirketi olan İmar A.Ş.'ye sattı. KİPTAŞ'ın anlaşmasından gelen 141 milyon TL de dahil 1 milyar 71 milyon TL'yi kasaya koydu. Bu servetin 932 milyon TL'si seçim öncesinde kullanıldı.
İmamoğlu'nun zor kararı
İstanbul'u kazanan CHP'li Ekrem İmamoğlu, iş başına geldiğinde Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu arazisine ilişkin sorunu önünde buldu. İBB, mimari ve şehircilik açısından tartışmalı projenin tarafı olmak ve altına imza atmak istemiyordu. İstanbul'un en değerli arazilerinden birisi iki yıldır kazılı haldeydi ve çevre açısından risk oluşturuyordu. Binalar ve yollarda çatlaklar meydana gelmişti.
İki seçenek vardı:
Araziyi kamuya tahsis etmek için çabalayabilirdi.
O durumda, aldığı parayı iade etmesi, inşaatlara ödediği parayı EGM'den tahsil etmesi, sahayı güvenli hale getirmek için 2.5 milyar TL daha harcaması gerekecekti.
Diğer seçenek, projeden çekilmekti.
İBB, ikincisini tercih etti.
Geçen ay 2 milyar 80 milyon TL karşılığında hisselerini devrederek, projeden çekildi.
İhanet kazığı
Şu günlerde, Danıştay'dan çıkacak olumlu karar bekleniyor. Ardından, kalınan yerden inşaata devam edilecek. Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu'nun arazisinde yükseklikleri 30-40 kat arasında değişen üç gökdelen dikilecek.
İki blokta 250 rezidans dairesi...
Üçüncü blokta 156 odalı, 16 suitli ve üç restoranlı bir otel yer alacak.
Dünyanın en lüks şehirlerinde otel ve rezidans işletmeciliği yapan Mandarin Oriental Hotel Group, bu oteli işletecek.
Altta üç katlı AVM olacak.
İBB yetkilileri, mali tablodan ötürü çekilmekten başka yol bulamadıklarını belirtiyor. İstanbul'a karşı işlenen çevre suçuna ortak olmak istemediklerini anlatıyor.
Top, iktidarın kucağında artık.
"İstanbul'a ucube inşaatlar yaptık" diyen...
"Beton, beton, beton. Orada ruh yok, huzur yok" şeklinde konuşan...
"Bu şehrin kıymetini bilemedik, ihanet ettik" diye özeleştiri veren, Cumhurbaşkanı Erdoğan değil miydi?
Üç ucubenin...
Üç ruhsuz betonun...
Üç ihanet kazığının hesabını kim verecek?