İBB Açıkladı: 1556 Bina Saniyeler İçinde Yerle Bir Olabilir!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hızlı tarama testlerinde bugüne kadar yüksek riskli ve çok riskli 1556 bina tespit edildi. Analiz sonuçlarına göre 1556 bina ise A,B (Düşük Risk), C (Orta Risk), D (Yüksek Risk) ve E (Çok Yüksek Risk) kategorisinde dahi yer alamadı. 1556 bina, Küçükçekmece'de yaşanan olay gibi her an çökme riskiyle karşı karşıya...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentteki yapı stokunun tespiti ve kentsel dönüşümü hızlandırma amacıyla ücretsiz başlattığı hızlı tarama testlerinde bugüne kadar yüksek riskli ve çok riskli 1556 bina tespit edildi.

Olduğu yerde çökme tehlikesi taşıyan 178 bina yıkılarak kent dönüşüm sürecine girdi. 96 binada resmi süreç başlatıldı. İBB geri kalan 1443 bina için de sahipleri ile ilçe belediyelerini bilgilendirdi.

DEPREMDE YAKLAŞIK 200 BİNA RİSKLİ

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, olası bir depremde yaklaşık 200 bin civarında yapının kullanılamaz hale gelme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ise “Küçükçekmece’de çöken yapı İBB veya bir müteahhitle anlaşıp yapısını yenileme sürecine girse, bakanlığın verdiği kira yardımına ekstradan 7 bin TL lira kira yardımı alacaktı. Binası da yenilenmiş olacak ve bu felaket yaşanmayacaktı. Vatandaşımız bunu bilmiyor” dedi.

HER AN ÇÖKEBİLECEK 1556 BİNA TESPİT EDİLDİ

İBB’nin hızlı tarama testini yaptırmak için 160 bin talep alındı. Aralıksız çalışan ekipler, bugüne kadar 35 bin yapıda analiz yaptı. Analiz yapılan konutlar dayanıklılığına göre A,B (Düşük Risk), C (Orta Risk), D (Yüksek Risk) ve E (Çok Yüksek Risk) kategorilerinde sınıflandırıldı. Bina incelemesi sonuçlarında analizi yapılan konutların yüzde 50’si D ve E kategorisinde, yani riskli yapı olarak yer aldı.

Analiz sonuçlarına göre 1556 bina ise A,B (Düşük Risk), C (Orta Risk), D (Yüksek Risk) ve E (Çok Yüksek Risk) kategorisinde dahi yer alamadı. Kendi yükünü dahi taşıyamayacak durumdaki 1556 yapıdan bugüne kadar 178 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Ayrıca 96 binada resmi işlem başlatıldı. 1443 bina için de mülk sahipleri ve ilçe belediyeleri bilgilendirildi.

Türkiye Haberleri