Hükümetin 1 Mayıs Korkusu Dünya Basınında!

İstanbul’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Taksim’de kutlama yapmak yasaklandı. Taksim’e yürümek isteyenler polis saldırısıyla karşılaşırken, birçok kişi de gözaltına alındı. Uygulanan yasak ve kısıtlamalar yalnızca Türkiye'de değil dünyada da yankı uyandırdı.

Meslek odaları ve sendikaların 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını açıklamasının ardından siyasi partiler de İstanbul'da 1 Mayıs alanı olarak Taksim’i işaret etti. Fakat önce İstanbul Valisi Davut Gül, sonra da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Taksim’i yasakladı. 1 Mayıs’tan bir gün önce valilik yaptığı duyuruyla, Taksim’e çıkma ihtimali olan tüm yollarda ulaşımı durdurdu. Taksim’e yürümek isteyenler polis saldırısıyla karşılaşırken, birçok kişi de gözaltına alındı.

Kısıtlamalar ve gözaltılar yalnızca yut genelinde değil dünyada da çok konuşuldu. 1 Mayıs'ta uygulanan yasaklar dünya basınına da yansıdı.

"ERDOĞAN 1 MAYIS'A İZİN VERMİYOR"

ABD merkezli Associated Press (AP), Taksim’e çıkmak isteyene yönelik polis saldırısını okuyucularına aktardı.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti uzun süredir güvenlik gerekçesiyle Taksim'de miting ve gösterilere izin vermiyor” ifadelerini kullanan AP, 1 Mayıs yasaklarını “İstanbul'da polis, hükümetin İşçi Bayramı'nı sembolik meydanda kutlamaya yönelik yasağına rağmen barikatları aşarak Taksim’e ulaşmaya çalışan binlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.” diye aktardı.

"ARA SOKAKLAR BİLE KAPATILDI"

Agence France-Presse (AFP) de ise, gözaltılara dikkat çekildi. Haberde, şöyle denildi:

“Polis, Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs gösterilerinin yasaklanmasının ardından İstanbul'un farklı semtlerindeki barikatları aşmaya çalışan düzinelerce protestocuyu gözaltına aldı. Protestocuların toplanmasını engellemek amacıyla İstanbul'un dört bir yanına on binlerce polis konuşlandırıldı ve en küçük ara sokaklar bile metal bariyerlerle kapatıldı.”

AFP, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Saraçhane’de düzenlenen mitinge katıldığını aktardı.

Türkiye Haberleri