İşsiz kaldığı için hamallık yapan bir çalışan ise hiç yardım alamadığını belirterek, "70 liraya bez alıyorum, 3 günde bitiyor. 130 liraya çocuk maması alıyorum, 5 gün sürüyor. Nasıl geçineceğiz 80 lira ile 100 lira ile? Ama hükümete baktığın zamanda neredeyse uçuyoruz yani uzaya çıkıyoruz” dedi.
Esnaf pandemi döneminde pazar yerlerinin kapalı olmasının kendilerinin yanında yurttaşı da mağdur ettiğini belirterek, "İşsiz kaldığı için hamallık yapan bir çalışan ise hiç yardım alamadığını belirterek, "70 liraya bez alıyorum, 3 günde bitiyor. 130 liraya çocuk maması alıyorum, 5 gün sürüyor. Nasıl geçineceğiz 80 lira ile 100 lira ile? Ama hükümete baktığın zamanda neredeyse uçuyoruz yani uzaya çıkıyoruz” dedi.
Esnaf pandemi döneminde pazar yerlerinin kapalı olmasının kendilerinin yanında yurttaşı da mağdur ettiğini belirterek, "Kazanan marketler oldu" diye vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; kafe, restoran, pazar yerleri gibi işletmelerin normalleşme adımları kapsamında pazar günleri hariç açık olacağını dün gece duyurdu.
Sabah 06.30’da Ankara Toptancı Hali’ndeki manzara
Normalleşmenin esnafın işine nasıl yansıyacağını incelemek isteyen ANKA Haber Ajansı bu sabah 06.30’da Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’ne giderek esnafın nabzını tuttu. Ancak genel olarak esnaf, ilk gün umduklarını bulamadıklarını söyledi. “Normalleşme kararlarının” geç açıklamasına tepkili olan hal esnafı, yeni uygulamanın ilk günü işlerinde bir hareketlenme olmadığını, müşterilerinin geç açıklanan karar nedeniyle tereddütte düştüğünü ve bu nedenle mal almaya gelmediğini aktardı.
Sipariş listelerinin yeni yeni geldiğini söyleyen hal esnafı; pandemi döneminde sürüm olmadığı için “mal satışında fire verdiklerini” belirtti. Toptancı sebze meyve esnafı, “Aslında bugün bile beklenen hareketlilik yok. Normalde bugün sen burada gezemezdin. Eğer iş çok olmuş olsa. Açıldı bugün, buranın ana baba günü olması lazımdı. Veya bugün millet kafelerinin, restoranlarının bakımını yapıyor, yarın siparişler daha da çoğalacak” dedi.
Pazarcıların tezgah açamadığını, işlerinin bu nedenle düştüğünü aktaran başka bir esnaf da pandemi döneminde Pazar yerlerinin kapalı tutulmasına tepki göstererek, “Covid-19, kapalı alanlarda mı oluyor, açık alanlarda mı? Bize onu açıklasalar yeter” dedi.
Kapanma döneminde sıkıntı yaşadıklarını dile getiren esnaf, başka şehirlerden gelen müşterilerinin mal alamadığını söyledi. Esnaf, önümüzdeki günlerde işlerinin açılabileceğini aktararak, “Erken açıklansaydı, dün, bugün fark ederdi” diye vurguladı.
“En azından mallar ziyan olmazdı”
Kafe, restoran ve pazar yerlerinin kapalı olmasının meyve ve sebze sektörünü etkilediğini ifade eden esnaf da “En azında dar kesimli vatandaşa sebze ve meyveyi ulaştıran pazarcı kardeşlerimiz olursa, halde en azından mallar ziyan olmaz. Vaktinde tükenir. Zincir marketlerin eline düşmez. Zincir marketler zaten tüketim hallerinden alışveriş yapmıyor. Bu hallerin hepsi, bölgeden mallarını tedarik ediyor, piyasadan kopmuş vaziyetteler, neyi neye satacaklarını bilmiyorlar” diye konuştu.
“Millet kararsız kaldı”
Pandemi döneminde mallarının ellerinde bozulduğunu ve fiyatların düştüğünü aktaran esnaf, dükkanların açılmasıyla işlerinin de yoluna gireceğini ifade etti. Birkaç gün içinde işlerinin hareketlenmeye başlayacağını dile getiren esnaf, “Biraz daha önceden açıklansaydı, daha farklı olurdu. Millet kararsız kaldı. Açılacak mı, açılmayacak mı? Yasaklar nasıl olacak” dedi.
Pandemide rekabet ortamı ortadan kalktı
Pandemi döneminde marketlerin kazandığına dikkat çeken esnaf, kendilerinde 1-2 liraya alınan ürünlerin markette 5-6 liraya satıldığını söyledi. Başka bir esnaf da pazar yerlerinin kapalı olması nedeniyle rekabet ortamının ortadan kalktığını ve marketlerin istediği gibi fiyat belirlediğini belirtti.
"Hükümete kalsa uçuyoruz, yani uzaya çıkıyoruz"
Halde hamallık yapan Sedat Kayıt, pandemi döneminde işsiz kalmış. Kayıt, şimdi halde günlük 80- 100 lira arasında çalışmaya başladığını kaydederek, pandemide yaşadığı zorlukları şöyle anlattı:
“2020’ye kadar 8 senedir sigortalı çalışıyordum. 2 çocuğum var. Devletten hiçbir şekilde yardım alamadım. Almanya’da bir sene sigortalı çalış, işyerinden ayrıl, bir sene devlet sana bakıyor. Hiçbir şekilde yardım alamadım. E-devletten de başvurdum, Aile Bakanlığı’na da başvurdum. 70 liraya bez alıyorum, 3 günde bitiyor. 130 liraya çocuk maması alıyorum, 5 gün sürüyor. Nasıl geçineceğiz 80 lira ile 100 lira ile? Ama hükümete baktığın zamanda neredeyse uçuyoruz yani uzaya çıkıyoruz!”