Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin "Hukuk bir silah gibi kullanıldı. Birçok el koyma, aramanın yanı sıra milyonlarca insan bu ülkede dinlendi. Önemli davalar ilk önce belirli yerlerde karar altına alındı. Daha sonra yargı sürecine geçilerek bunlar birer karar haline getirildi" dedi.
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Afyonkarahisar'da bir otelde gerçekleştirilen "2017 Yılı Değerlendirme ve Meslek İçi Eğitim Programı"nın açılışında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 2010 öncesinde yargının ve çeşitli devlet organlarının kılcal damarlarına kadar girdiğini söyledi.
FETÖ’nün yargıdan önce emniyet ve diğer birimlerde güçlendiğini belirten Cirit, şu değerlendirmede bulundu:
"2010 yılı referandumundan sonra elde ettikleri HSK’daki üstünlükle birlikte yargıya odaklanarak operasyonel hale gelmişlerdir. Bu, yargıya olan güven endeksini, kamuoyunda ve halk nezdindeki itibarımızı aşağıya doğru çevirdi. Ama biz çok fazla çalışarak ve özveri göstererek bunun üstesinden geleceğiz. Hukuk bir silah gibi kullanıldı. Birçok el koyma, aramanın yanı sıra milyonlarca insan bu ülkede dinlendi. Önemli davalar ilk önce belirli yerlerde karar altına alındı. Daha sonra yargı sürecine geçilerek bunlar birer karar haline getirildi. Böylelikle halkın yargıya duyduğu güven endeksi aşağılara doğru yürüdü."
''BU MÜCADELE HALEN YÜRÜTÜLMEKTEDİR"
Cirit, 15 Temmuz 2016’da devleti işgal ve bölme hareketine karşı bütün milletin direndiği gibi, yargının da tarihe tanıklık etmeyerek, tarih yazarak direncini ilk dakikalarda gösterdiğini vurguladı.
Devletin bekasının girişimden son anda kurtulduğuna dikkati çeken Cirit, şunları belirtti:
"Bu mücadele halen yürütülmektedir. Ancak Türk yargısının bugün itibariyle ideal bir yargıya göre, kısmi bazı eksiklikleri, yapısal bazı sorunları bulunmaktadır. Bugün itibariyle geriye dönüp Türk yargısına bakıldığında iyi bir hukuk eğitimi konusunda sıkıntılarımız vardır. Biz mezun olduğumuzda ülkede iki tane hukuk fakültesi vardı. Şimdi ise 85 hukuk fakültesi var. Ama 85 tane hukuk hocası yok. Hukuk ceza profesörü yok. Ceza öğretim görevlisi yok. Hukuk eğitiminde bazı sıkıntılarımız var. Ezbere dayanan, sorgulamayan, muhakeme gücünü geliştirmeyen ve analitik düşünmeyen bir temel eğitim sistemi üzerine iyi bir hukuk sistemi inşa etmemiz oldukça zor."
"6 MİLYON 300 BİN SORUŞTURMAYA KONU OLAN ŞÜPHELİ VAR"
Cirit, Türk yargısının ve Yargıtay'ın en büyük problemlerinden birinin ağır iş yükü olduğunu anımsatarak, bunun sebebinin de bütün ihtilafların yargı içerisinde çözülmesi olduğunu anlattı.
Bu sorunun çözümü için pek çok çalıştay ve toplantılar yapıldığının altını çizen Cirit, şöyle dedi:
"Yargı sistemimizi daha sağlıklı şekilde yürütebilmenin yollarını kamuoyuna deklare ettik. İlgili yasama ve yürütme mercileriyle de bunu paylaştık. Bugün 2016 verileri itibariyle 6 milyon 300 bin soruşturmaya konu olan şüpheli var. Bunlardan 2 buçuk milyon kişiye kovuşturmaya yer olmadığına karar veriliyor. Bunun sonucunda da 800 bin de yetkisizlik ve görevsizlik soruşturma evrakları var. 2 buçuk milyon şüphelinin de uzun ve külfetli yargılamalar sonucunda 800 bini adli para cezası ve hapis cezası alıyor."
Programa Yargıtay Başkanı Cirit’in yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil ve çok sayıda yargı mensubu katıldı.