Türkiye, dünyanın en çok turist çeken dördüncü ülkesi. Her şey dahil konseptle dikkat çeken Türkiye, 2028'de 80 milyon nitelikli turist hedefine ulaşmak için her şey dahil konseptten ayrılmaya hazırlanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sezona gece müzeciliği gibi yeniliklerle başlayarak turistleri otellerin dışına çıkarmayı hedefliyor. Bu yeni dönemde gastronomi, kültür ve sağlık turizmine odaklanılacak. Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) üyesi Mustafa Korkutata, her şey dâhil sisteminin gıda israfına neden olduğunu belirtti ve bu yaklaşımın değişmesinin önemini vurguladı.
TURİSTLERİN OTEL DIŞINA ÇEKİLMESİ AMAÇLANIYOR
Türkiye gazetesinin haberine göre yeni stratejiyle turistlerin otel dışındaki yerlere çekilmesi amaçlanıyor. Şehir merkezlerindeki yöresel restoranlarla otellerin iş birliği yaparak, turistlerin akşamları şehir turu yapıp anlaşmalı restoranlarda yemek yemeleri sağlanacak. Bu yöntemle esnafın iş yapması teşvik edilirken, Yunanistan ile fiyat rekabetinin de önü açılacak.
Korkutata, “Bu yöntemle, turistler akşamları otelden dışarı çıkarılarak şehir merkezlerinde gezdirildikten sonra anlaşmalı restoranlara yemeğe götürülecek. Bu yöntemle esnafın iş yapması sağlanacağı gibi, daha iyi kazanacak olan esnafın komşu Yunanistan ile de fiyat olarak rekabet etmesinin önü açılacak” dedi.
GIDA İSRAFI 50 MİLYAR TL
Türkiye’de bir yandan her şey dâhil konseptinin getirdiği satış pazarlama ile açık büfedeki yiyecek seçeneğini 200 çeşitten 300 çeşide çıkarmaya çalışan işletmeler olduğunu söyleyen Mustafa Korkutata, “Yapılan ölçümlerde bu otellerde tabaktan dönen yiyecek oranının yüzde 65’lere ulaştığı görülüyor. Günlük kişi başı 220-400 gram arası gıda çöpe atılıyor. Yani yapılan hesaplamalar, bu otellerden kaynaklı gıda israfının yıllık 50 milyar liraya ulaştığını gösteriyor” diye konuştu.