Azerbaycan'dan uçak geliyor

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve 25. saate giren yangın felaketi sürüyor. Söndürülme çalışmaları devam eden yangında çevredeki yerleşim yerlerinde tahliyeler başladı.

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde Alhisar Mahallesi'nde dün akşamüstü saatlerinde başlayan yangın, 25 saati aşkın bir süredir kontrol altına alınamadı. Rüzgarın şiddeti nedeniyle hızla geniş bir alana yayılan yangını söndürme çalışmaları devam ederken, tedbir amacıyla Güre, Hışımlar ve Malküpü mahalleleri boşaltıldı.

Yangın, engebeli arazinin zorlukları ve rüzgarın etkisiyle farklı noktalarda tekrar alevlenirken, bölge halkı da itfaiye ekipleriyle birlikte yangını söndürmek için yoğun bir mücadele veriyor.

Yangında incelemelerde bulunan CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçi, yangın bölgesine sadece 3 helikopterle müdahale edildiğini ifade etti.

Saatçi'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

AKŞAM SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI DEVAM ETSEYDİ BU YANGIN BÖYLE DEVAM ETMEZDİ”

Söndürme çalışmalarında gece görüşlü helikopterin olmamasının yangının büyümesine olumsuz etkisi olduğunu belirten Saatçı, şunları söyledi:

“Dün 15.30 sıralarında Alhisar köyümüzde küçük çapta başlayan yangın maalesef bugüne geldiğimizde zapt edilemeyen, kontrol altına alınmayan bir yangınla karşı karşıyayız. Bunun ana sebeplerine baktığımızda… Eğer gece görüşlü bir helikopterimiz olsaydı, akşam söndürme çalışmaları devam etseydi bu yangın böyle devam etmezdi. Helikopterlerin olmaması bu yangının büyümesine sebep verdi. Alhisar’dan başlayan yangımız Örmepınar ve Örentat köyümüze müdahil olmuştur. Birkaç tane de evimiz zayi olmuştur. Tek tesellimiz can kaybının olmamasıdır. Ama can kaybımız olmadı derken orman içerisinde yaşayan canlarımızdan bahsetmiyoruz. O canlar gitti. Orada yaşayan ağaçlar da bir candır. Onları kaybettik ne yazık ki.”

KONTROL ALTINA ALINAMAYAN YANGINI 3 HELİKOPTERLE SÖNDÜRMEYE UĞRAŞIYORUZ”

İktidarı eleştiren Saatçı, şöyle devam etti:

“Bizim bunu söndürebilmemiz için… Biz ihtişamdan vazgeçip altlarımızdaki özel uçaklarımızı tek bırakarak, onları yangın söndürmede uçak ve helikopterle besleyerek bunları söndürmeye yönlendirebiliriz. Daha önce Türk Hava Kurumu’nun daha önce maalesef 3 helikopterinin iptal edildiğini biliyoruz. Ama bugün burada kontrol altına alınamayan yangını 3 helikopterle söndürmeye uğraşıyoruz. Yüksek ve rüzgarlı bir yerdeyiz. Böyle giderse bu yangının maalesef en az 2 gün devam edeceğini düşünüyorum. Halkımıza geçmiş olun diyorum.”

MUĞLA'YA SIÇRADI

Aydın Bozdoğan’daki orman yangını Muğla Kavaklıdereye sıçradı. Müdahalelere devam ediliyor.

BAKAN YUMAKLI AÇIKLAMA YAPTI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aydın Bozdoğan’daki yangınla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde aktif 8 yangının bulunduğunu bildirdi. İlk açıklamada 5 aktif yangın olduğunu belirten Bakan Yumaklı, bunlardan birinin Aydın’da, diğerlerinin ise İzmir Karşıyaka, Manisa Gördes, Bolu Göynük ve Karabük Ovacık’ta olduğunu ifade etti. Enerjisi düşürülen bu yangınlar, şiddetli rüzgar ve meteorolojik koşullardan dolayı zaman zaman yeniden güçlenmişti.

Bakan Yumaklı, Aydın Bozdoğan’daki yangının 9 kilometrelik bir alana yayıldığını, engebeli arazilerin müdahaleyi zorlaştırdığını ancak ekiplerin yoğun bir mücadeleyle büyük bir kısmı kontrol altına aldığını belirtti. Yangınla mücadelede 3 gündür uyumayan ekiplerine teşekkür eden Yumaklı, destek veren tüm kamu kurumlarına ve vatandaşlara da teşekkür etti.

İzmir Yamanlar’da, gün içinde 3 uçak, 15 helikopter, 60 arazöz ve 390 personel çalıştığını belirten Yumaklı, ayrıca İzmir Menderes’te çıkan yangına 6 uçak, 4 helikopter ve 22 araçla 160 personelin müdahale ettiğini, Uşak Eşme’de ise 3 helikopter, 14 arazöz ve 79 personelle yangına müdahale edildiğini açıkladı.

AZERBAYCAN'DAN UÇAK GELİYOR

Azerbaycan’dan bir yangın söndürme uçağının Türkiye’ye geleceğini belirten Bakan Yumaklı, Cumhurbaşkanları arasında yapılan görüşmenin ardından Azerbaycan’ın yangın söndürme uçağını Türkiye’ye tahsis ettiğini söyledi. Uçağın bu gece saat 23.00 itibariyle Adnan Menderes Havalimanı’na ineceğini ifade etti.

Türkiye Haberleri