31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerinin ardından HDP'li belediye başkanlarına yönelik görevden uzaklaştırma ve yerlerine kayyum atama uygulaması HDP'ye yakın kesimler ve parti içinde "sine-i millet" tartışmasını gündeme taşıdı.
Sosyal medya üzerinden de yürüyen tartışmada her ne kadar parti yönetimi "sine-i millet" fikrine "mesafeli" baksa da; belediye başkanları, meclis üyeleri ve milletvekillerinin "topluca istifa etmesi" seçeneği yüksek sesle dile getirilmişti.
Cezaevindeki eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahzuni Karaman, partinin elinde "toplu istifa ederek ara seçim ile hodri meydan deme imkanı" olduğunu belirtti.
Ankara'da 'kayyum' toplantısı
HDP'nin bugün yeni döneme ilişkin yol haritasını belirlemek üzere Ankara’da Hilton Oteli’nde yapacağı toplantının gündeminde “sine-i millet” tartışması da yer aldı. HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, hazırladıkları Türkiye’de kayyum raporunu açıkladı. KHK gerekçesi ile gasp edilen belediye (6) ile birlikte kayyum atanan belediye sayısının 30 olduğunu ifade etti.
"İktidar 2 buçuk milyon yurttaşın iradesini gasp etti"
31 Mart yerel seçimleri ile öncelikle sandığa kolluk darbesi yapıldığını belirten Kaplan, tüm bunlara rağmen 65 belediye kazandıklarını kaydetti. Kaplan, bu süreçte kayyım saldırılarının devam ettiğini söyledi. KHK gerekçesi ile gasp edilen belediye (6) ile birlikte kayuım atanan belediye sayısının 30 olduğunu ifade eden Kaplan, söyle konuştu:
“Bu 30 belediyede İki buçuk milyon yurttaşa hizmet veriyorduk. AK Parti iki buçuk milyon yurttaşın iradesine yok saymış oluyor. Şu ana kadar 13 belediye eş başkanlarımız tutuklandı. Tatvan, Muş gibi belediyelerde çoğunluk cumhur ittifakına geçsin diye 30 meclis üyesi arkadaşlarımız da görevden uzaklaştırıldı. 9 meclis üyemiz tutuklandı, gözaltına alınan meclis üye sayımız ise 44.”
Yaklaşık 30 ay kadar sonra kayyımlar elinden alınan belediyelerde meydana gelen tahribatın bilançosu hakkında bilgi veren Kaplan, ‘sıfır borç’ kampanyası yürütenlerin resmi olarak bıraktığı borcun 6 milyar TL olduğunu söyledi. Kaplan, ” Bu sadece hesaplanabilendir. Van 1 buçuk milyar TL, Mardin Büyükşehir Belediyesi 1 milyar TL, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 900 milyon TL’dir. Sayın Özhaseki’nin paylaştığı yerel yönetim yasası ile tüm belediyeler saraya bağlanıyor. Bu ülkede artık yerel yönetimlerden bahsetmek mümkün değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne boğazlar üzerinden ne yapıldıysa HDP’ye de irade gaspıyla yapılan sey aynıdır. Kayyım kırımdır, kayyım tek adamdır” dedi.
Sine-i Millet yok, meclise devam
Toplantı sonunda HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli tarafından 12 maddelik deklarasyon açıklandı. Deklarasyonda şu ifadeler yer aldı:
“HDP, başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarının büyük acılar çekerek, ağır bedeller ödeyerek elde etmiş olduğu kazanımlardan vazgeçmeyecektir. Yerel yönetimler dahil, yaşamın bütün alanlarında kapsamlı, sistemli ve çok yönlü bir saldırıyla karşı karşıya olan HDP, hiçbir mücadele alanından çekilmeyecek, demokratik ve meşru zeminlerde mücadelesini büyük bir kararlılıkla sürdürecektir. Hedef demokratik siyaseti büyütmektir, söndürmek değil.”
“AKP-MHP İttifakına Çağrımızdır: 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde de görüldüğü gibi çoğunluk desteğini kaybetmiş, toplumsal meşrutiyet zeminini yitirmiş bu iktidar, kayyımlar gibi siyasi darbe yöntemleriyle halkların iradesini gasp ederek, hukuk dışı ve gayri meşru yollarla toplumu daha fazla yönetemez. Türkiye halklarının AKP-MHP sultasından kurtulması için ‘erken seçim’ diyoruz. Bu bir meydan okuma çağrısıdır. Buradan hodri meydan diyoruz! Bütün muhalefeti bu erken seçim talebinin etrafında birleşmeye ve harekete geçmeye çağırıyoruz.”