Hayvan Hakları Savunucuları Beşiktaş’ta Taşlı Saldırıya Uğradı

Hayvanları 'uyutma' adı altından gerçekleştirilmesi planlanan katliama karşı savunucular her gün Beşiktaş'ta nöbet eylemi gerçekleştiriyordu. Bugün aktivistler bir erkek tarafından taşlı saldırıya uğradı. Saldırının ardından açıklama yapan Yaşam için Yasa İnisiyatifi, “Cezasızlık sistemi, Urfa’daki barınaklardan 30 köpeği kurtaran Özgünlü’ye tutuklama kararı çıkarırken, bugün de bizi hedef alıyor.

İstanbul Beşiktaş İskele Meydanı'nda 23 Mayıs'tan beri devam eden Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve hayvan hakları savunucularının direnişi, TBMM gündemine getirilmesi planlanan köpeklere yönelik tecrit ve katliam odaklı yasa tasarısına karşı mücadelesini sürdürüyor.

İnisiyatif, sokaklardaki köpeklerin toplanarak geçici bakımevlerine kapatılması ve sahiplenilmediği takdirde öldürülmesini öngören bu tasarıya karşı bugün yine Beşiktaş'taydı. Nöbetin 20. gününde bir erkek tarafından saldırıya uğradı.

TAŞLA SALDIRIP TEHDİT ETTİ

Her gün düzenli olarak 18:30-20:00 saatleri arasında yapılan basın açıklamaları sırasında saldırgan iki büyük taşı eline alıp eylemcilere atmak için havaya kaldıran şahsın, öfke ve histeri halinde taşları önce yere fırlattığı ve posteri yırtmaya başladığı ve afişler üzerinde tepindiği aktarıldı. Polis eylemcilere yönelik tehditler savuran saldırganın ancak ikinci kez eline taş alması ile alandan uzaklaştırdığı belirtildi.

'HAKARET VE MALA ZARAR VERME' OLARAK KAYDA GEÇTİ

İnisiyatif üyeleri, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak şikayette bulundu. Ancak aktivistlerin talepleri, saldırganın tutuklanması ve şiddetin tüm yönleriyle ele alınması yönündeyken, tutanakta yapılan işlem sadece "hakaret ve mala zarar verme" olarak kaydedildi.

"TOPLAYAMAZSIN, HAPSEDEMEZSİN, ÖLDÜREMEZSİN"

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nden Ebru Elgöç, saldırının ardından ilçe emniyet müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan yazılı açıklamada ise son zamanlarda artan şiddetin ve hayvan hakları savunucularının hedef alınmasının endişe verici olduğu ve "Buradan iktidara ve ortaklarına da sesleniyoruz: Bu bölünmeyi bir an önce durdurun” diyerek çağrıda bulunuldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İktidarın ve hayvan düşmanı mafyalaşmış grupların kışkırtmalarından cesaret alan bu şiddet failleri bizi umutsuzluğa düşüremeyecek, çaresizliğe sürükleyemeyecek, korkutamayacak. Tıpkı bizim gibi hayvanların da en temel haklarından biri olan özgürce yaşama hakkı için nöbet ve eylemlerimizi sürdürecek, ‘Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin’ demeye devam edeceğiz. Çünkü bu ülkede, hayvana yönelik şiddet suçları hakkında iletilen binlerce şikayet başvurusu yıllardır ‘keyfi’ kararlar ile ‘kovuşturmaya yer yoktur’ ibaresiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçiştiriliyor, failler yargılanmıyor. Yargılanan hayvan katillerinin neredeyse tamamı da yatarı olmayan, paraya çevrilebilen ve indirim uygulanabilen göstermelik hapis cezalarıyla serbest bırakılarak iktidar ve sessiz muhalefet tarafından aramıza salınıyor. Failleri koruyan bu adaletsizlik ve cezasızlık sistemi, dün resmi prosedürlere uyarak Urfa’daki ölüm kampı barınaklardan 30 köpeği kurtaran hayvan hakları savunucusu Buket Özgünlü’ye tutuklama kararı çıkarırken, bugün de halk ile birlikte barışçıl bir nöbet eylemi yürüten bizi hedef alıyor. Tüm yaşam savunucularını bu çarpık düzene, artan toplumsal şiddete ve kutuplaşmaya karşı ses çıkarmaya, nöbet ve eylemlerimizde yanımızda olmaya ve daha kalabalık bir şekilde, dayanışma içinde gerçek faillere karşı direnmeye çağırıyoruz. Sokaklar hepimizin.”

Türkiye Haberleri