“Çığlıkları Kıyılardan Duyuluyordu”

‘Sokak hayvanlarının uyutulması’ adıyla tartışılan ancak hayvan severlerin ‘katliam’ tanımını kullandığı yasa hazırlığı tartışılırken 1910 yılında 80 bin köpeğin ölüme terk edildiği Hayırsız Ada’dan çıkarılacak dersler de var. Halk TV muhabiri Gamze Altunay, Hayırsız Ada’ya giderek Haytap’tan Ömer Semih Çelik ile konuştu.

30 gün içinde sahiplenilmeyen hayvanların uyutulmasını da içeren yasa hazırlığına tepkiler sürerken Halk TV muhabiri Gamze Altunay, 1910 yılında tarihin en büyük köpek katliamının yaşandığı Hayırsız Ada’ya gitti.

İstanbul’un yanı başındaki Hayırsız Ada olarak bilinen Sivriada, 3 Haziran 1910’da 80 bin köpeğin ölüme terk edildiği bir yer… Gündemdeki tepkilere neden olan yasa hazırlığı da bu adayı yeniden akıllara getirdi. Halk TV muhabiri Gamze Altunay, hayvan Hakları Federasyonu (Haytap) temsilcisi Ömer Semih Çelik ile Hayırsız Ada’da konuştu.

“ÇIĞLIKLARI KIYILARDAN DUYULUYORDU”

Ada’nın tarihi hakkında bilgi veren Çelik, şunları söyledi: “Dönemin İttihat ve Terakki yönetimi esnasında biraz batılılaşma anlamında ve artan popülasyonu dengelemek amacıyla Fransız bir şirket tarafından ‘Köpekleri bize satın teklifi’ geliyor. Sonrasında bu köpekler toplatılıp Tophane kıyılarında bekletiliyor. Ama Fransız şirket tarafından izin çıkaramıyor. Sonrasında anlaşma iptal ediliyor. Halk ayaklanıyor toplanan köpekler için. Köpekleri kurtarıyor ilkinde sonrasında başına asker dikiliyor. Anlaşma da iptal edilince köpekleri toplayıp Sivriada diye geçen ama aslında toplumda Hayırsız Ada olarak anılan bu araziye bırakılıyor. 80 bin köpekten bahsediyoruz. Halk o dönem kayıklarla yemek getirmeye çalışıyor. Daha sonra patlayan Balkan savaşları ekonominin değişmesi dolayısıyla bu köpekler kendi başlarına bırakılıyor. Çığlıkların kıyılardan duyulduğuna yönelik rivayetler var. 80 bin köpek açlıktan susuzluktan kırılıyor. Hatta birbirlerinin cesetlerini yiyecek kadar kötü durumda oluyorlar.”

“VİZDANI OLAN KİMSE BUNA GÖZ YUMMAZ”

Sorunun çözümünün halen bulunamadığına dikkat çeken Çelik, “Yetkililerin bugüne kadar tedbirleri yeteri kadar alaması STK’ların bas bas bağırdığı kısırlaştırma politikasının uygulanmaması sonucu ne yazık ki ‘uyutma’ demeyeceğim, katliam, ölüm emrini konuşuyoruz. Ben hiçbir yurttaşın böyle bir ölüm emrine izin vereceğini düşünmüyorum. Vicdanı olan hiçbir insan evladı buna göz yumamaz” diye konuştu.

“KISIRLAŞTIRMA PROGRAMI UYGULANMALI”

Çocukların ve insan sağlığının önemli olduğunu ancak çözümün öldürmek olamayacağını vurgulayan Çelik, “Petshopl’arı kapatmazsanız, yurt dışından hayvan sokulmasına engel olmazsanız nasıl önleyeceksiniz? Yetkili kurumlar, tarım müdürlükleri, milli parklar bu petshop gerçeğini durdurmadığı sürece kısırlaştırma programı da uygulanmadan çözüm bulunamaz” dedi.

Türkiye Haberleri