Hatay'da barınma hakkı mitingi: "Bir kez daha mı öldürüleceğiz kendi paramızla?

Barınma Hakkı Platformu, Antakya'da düzenlediği mitingde, rezerv alan yasasına ve konut teslimlerindeki gecikmelere karşı bir araya geldi.

Hatay'ın Antakya ilçesinde Barınma Hakkı Platformu tarafından düzenlenen miting, rezerv alan yasasına karşı güçlü bir ses getirdi. Etkinliğe katılan depremzedeler afet sonrası yaşadıkları zorlukları ve devletin verdiği sözlerin yerine getirilmediğini dile getirdiler.

"KİMİMİZ HÂLÂ ÇADIRDA, KİMİMİZ KONTEYNERLERDE"

Platform adına basın açıklamasını okuyan Ece Doğru, deprem sonrası kalıcı konutların bir yıl içinde teslim edileceği sözü verildiğini, ancak bu vaadin yerine getirilmediğini belirtti. Şu anda birçok kişinin hâlâ çadırlarda veya 21 metrekarelik konteynerlerde yaşadığını vurgulayan Doğru, “Verilen sözler nerede?" diye sordu.

"DEVLET HALKI MÜŞTERİYE DÖNÜŞTÜRDÜ"

Doğru, AKP’nin 22 yıllık iktidarında kamu kurumlarının özelleştirilmesi ve halkın doğal varlıklarının talan edilmesine dikkat çekti. Deprem vergisi gibi kamu için harcanması gereken paraların, ranta yönelik harcandığını ifade eden Doğru, “Devlet tamamen şirkete, halk ise müşteriye dönüştürüldü” dedi. Ayrıca, Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin az hasarlı binaların tadilatını yapılmasını önerdiğini, şimdi ise bu binaların yıkılmak istendiğini belirtti.

"TOKİ'LER DENETLENEMİYOR, KİRA YARDIMLARI KESİLDİ"

TOKİ’lerin bağımsız denetçilere kapalı olduğunu söyleyen Doğru, "Kira yardımları evler teslim edilene kadar devam edecek, denmişti. Telefonlarımıza gelen bir mesajla bu söz de çiğnendi. Verilen sözlerin ve ihtiyacın çok altında olan TOKİ’lerin inşası muammalarla dolu. TOKİ’ler bağımsız denetçiler tarafından dahi denetlenemiyor. Bir kez daha mı öldürüleceğiz kendi paramızla?" diye ekledi.

"TALEPLERİMİZ AÇIK: BEDELSİZ KONUTLAR VE ARTIRILMIŞ KİRA YARDIMI"

Mitingde, Ece Doğru'nun dile getirdiği talepler arasında kalıcı konutların bedelsiz olarak verilmesi, tadilatı yapılmış ve güçlendirilmiş binaların yıkılmasına izin verilmemesi, yetersiz kira yardımının artırılması ve rezerv alan yasasının iptal edilmesi yer aldı. Doğru, kentlerinin yeniden inşasının şeffaf ve bilimsel temellere dayanmasını da talep etti.

Mitingde taşınan dövizlerde ise “Müşteri değil depremzedeyiz”, “Rezerv alanı iptal edilsin”, “Kira yardımı istiyoruz” ve “Yerinde dönüşüm istiyoruz” gibi ifadeler öne çıktı.

Türkiye Haberleri