GÜNÜN ÖYKÜSÜ

11 Ağustos 2020 tarihinde dünyada ve Türkiye'de neler oldu? İşte son 24 saatte öne çıkan başlıklar...

GÜNÜN OLAYI: AKDENİZ'DE SULAR ISINDI!

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin NAVTEX ilan edilen alana ulaştığı haberi geldi. Birkaçı dışında 11 Ağustos tarihli gazetelerin birinci sayfaları da, bu haberle günün ve önümüzdeki günlerin gündemini sergiledi. Ve gün boyu, Akdeniz'de suların ısındığını gösteren haberler aktı:

* Bir Türk hücumbotu Antalya'nın Kaş ilçesi önüne, bir Yunan hücumbotu da Meis Adası önüne demirledi. Bu arada üç Türk askeri helikopteri bölgede sık sık uçuş yaptı. 

* Doğu Akdeniz'de Ankara-Atina hattında yaşanan gerilim devam ederken Avrupa Komisyonu'ndan flaş bir açıklama geldi. Avrupa Komisyon sözcüsü, "Doğu Akdeniz'deki durum çok endişe verici. Diyalog gerek." dedi. Ancak aynı açıklamada, "Avrupa Birliği'nin Yunanistan'ın ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Rum Kesimi) yanında olduğu" da vurgulandı! Bu açıklamayla neredeyse eş zamanlı olarak Yunanistan, Avrupa Birliği'ni "Türkiye'yi konuşmak üzere" acil toplantıya çağırdı.

* Tam da böyle bir günde, Rodos açıklarından alarm veren bir haber geldi. Yunanistan tarafından, özel bir tekneye ateş açılmış, biri Suriyeli ikisi Türk 3 kişi yaralanmıştı. Tekne batmıştı, yaralılardan birinin durumu da ağırdı. Türk Sahil Güvenlik botları üç kişiyi Marmaris'e getirdi. Ağır yaralı hastanede tedavi altına alınırken Suriye uyruklu gencin gözaltına alındığı bildirildi.

GÜNÜN "SORUNU": EKONOMİ DE ISINIYOR!

İktidarı muhalefetiyle, gözler "savaş oyunlarına" çevrilmişken, asıl fırtına ekonomide koptu.

Merkez Bankası'nın müdahalelerine rağmen dolar, küresel piyasalarda gerilediği halde Türkiye'de 7.20 TL'nin üzerinde kalmaya devam etti. Doların iç ve dış gelişmeler nedeniyle daha da artacak olması ihtimali, talebi körükledi. BDDK verilerine göre, son üç günde bankalardaki yabancı para mevduatı 6,4 milyar dolar arttı.

Bu arada, dövizdeki artış akaryakıt ürünlerinde artışı gündeme getirdi. Nitekim, sektör kaynakları, 11 Ağustos gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 23 kuruşu gibi ciddi bir zam geleceğini duyurdu.

GÜNÜN MÜJDESİ: PUTİN'E GÖRE İLK CORONA AŞISI TAMAM

Rusya Devlet Başkanı Putin; Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen Corona aşısının tescil edildiğini açıkladı. Putin, aşıya güvenini de "Kızlarımdan biri aşıyı yaptırdı" sözleriyle gösterdi. Aşıya, 'Sputnik V' isminin verildiği açıklandı.

Meraklısı için: Sputnik kelimesi yol arkadaşı / yoldaş anlamına geliyor. SSCB'nin 1957 yılında uzaya gönderdiği ilk uyduya da Sputnik adı verilmişti.

GÜNÜN GÖRÜNTÜLERİ: TRUMP YANLILARI TEHLİKE SAÇIYOR! 

ABD, bir yanda Corona kabusu diğer yanda polisin öldürdüğü Floyd için başlayan eylemlerle gergin günler yaşıyor. 

Başkanlık seçimleri için geri sayımın başlaması gerilimi daha da tırmandırıyor. 

İşte bu atmosferde, ABD'nin pek çok eyaleti ve kentinde, kendilerini "BEYAZ HIRİSTİYAN AMERİKALI" diye tanımlayan Trump yanlıları sokağa çıkıyor. Market ya da restoranlarda "maske aleyhtarı” eylemleriyle kendilerini gösteriyor. Ortalığı karıştırıyor. Bu anlarda en dikkat çekici sahneler ise, Trump yanlısı Amerikalıların ellerindeki silahlar oluyor.

GÜNÜN NABZI: İKTİDAR AKŞENER'DEN VAZGEÇEMİYOR!

İçerde ve dışarıda sıkışan iktidar, siyaset sahnesinde elini güçlendirmek için peşpeşe hamleler yapıyor.

Bunlardan biri, "Muharrem İnce'nin CHP'yi bölmesi ihtimali". İktidar medyası, bu konuyu gündemde tutabilmek için gazete ve televizyonlarıyla seferber olmuş görünüyor. Muharrem İnce'ye gelince; 11 Ağustos gününü "siyasetteki yeni yolculuğunun ilk günü" olarak kayıtlara geçirdi ve yola çıktı. İnce, "Ankara'ya gidiyorum, perşembe sabahı açıklama yapacağım" dedi.

İktidarın siyaset / sandık hesaplarındaki ikinci hamlesi ise İYİ Parti'yi Cumhur İttifakı saflarına katmak. 

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi bunu "AYASOFYA İTTİFAKI" olarak yorumladı. Ve AKP-MHP cephesindeki formülü şöyle yazdı:

"Bahçeli’nin önerisine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destek vermesi, İYİ Parti’nin bu öneriyi yeniden değerlendirmesine neden olmalı. Çünkü burada Akşener’e “Siyaseti bırak, evine dön” diyen yoktur. Zaten siyasetçiyi evine ancak millet gönderir. Ama burada daha çok bir ittifak çağrısı olduğu anlaşılıyor. O nedenle İYİ Partililerin telaşla değil, biraz sabırla hareket edip bir sonraki adımı gördükten sonra değerlendirme yapmaları daha yararlı olur. Çünkü Bahçeli bunu bir adım daha ileriye götürebilir. Siyasi hedefi daha net anlaşılabilir yeni bir çağrı yapabilir."

GÜNÜN SÜRPRİZİ: AKP'Lİ KADINLARDAN DİLİPAK'A DAVA

Başkent kulislerine göre İstanbul Sözleşmesi Beştepe'deki son kabine toplantısında masaya yatırıldı. Ancak bir sonuca varılmadı. Kabinede "sözleşmenin iptalini isteyen" çok ismin olmaması bir yana, bunda AKP'li kadınların tepkisinin rolü olduğu konuşuluyor. 

Nitekim, AKP il kadın kolları başkanlıkları Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak'ın, İstanbul Sözleşmesi vesilesiyle kadınlara yönelik nefret söylemini yargıya taşıdı. Kadınlar, Dilipak'ın bu yöndeki yazısı hakkında 81 ilde birden suç duyurusunda bulundu.

GÜNÜN KARESİ: BELARUS VAKASI NE ANLATIYOR?

Belarus, son seçimlerle savaş alanına döndü. 26 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Lukaşenko, son seçimde yüzde 80 oy alarak yeniden seçildiğini duyurdu. Ancak seçim sonuçlarının sahte olduğunu iddia eden muhalefet bu açıklamayı reddetti. On binlerce kişi de "Lukaşenko artık git" sloganlarıyla sokağa döküldü. 11 Ağustos itibariyle ülkenin pek çok yerinde düzenlenen gösterilerde en az 3 bin kişinin gözaltına alındığı bildirildi. 

Bu arada, iki kritik haber birbirini izledi.

Lukaşenko'nun rakibi Tikhanovskaya'dan saatlerce haber alınamadı. Daha sonra genç kadın liderin Litvanya'da olduğu duyuruldu.

İkinci, ilginç haberse Türkiye kaynaklıydı. Lukaşenko'nun uçak filosuna ait bir uçağın Dalaman Havaalanı'na indiği iddia edildi. Bunun, "ülkede gerilimin artması üzerine Lukaşenko'nun ailesini Türkiye'ye kaçırdığı" anlamına geldiği öne sürüldü.

Türkiye Haberleri