Günlük koronavirüs tablosu açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulundu. Koca, açıklamasının ardından günlük tabloyu da paylaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyerek son bilgileri paylaştı.

Koca açıklamalarında tedbirlere uyumun önemine vurgu yaptı. Açıklamalarının ardından soru-cevap kısmına geçilmeden önce Bakan Koca günlük koronavirüs verilerini açıkladı.

Günlük tablo şöyle:

Dün 281 olan entübe hasta sayısı, 280'e düşerken; 642 olan yoğun bakımdaki hasta sayısı ise 631'e geriledi.

İyileşen hasta sayısı ise son 24 saatte 2 bin 200 olarak açıklandı. Böylece salgının başlangıcından bu yana koronavirüs ile mücadeleyi yenen hasta sayısı 146 bin'e yükseldi.

Son 24 saatte 17 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirirken, toplam can kaybı 4 bin 746'ya yükseldi. Günlük vaka sayısı ise 922 olarak açıklanırken böylece toplam vaka sayısı ise 173 bin 36'ya çıktı.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Sizlere teşekkürlerim tam bir zaferle sona ermiş bir mücadelenin teşekkürü değildir.

- Ülkemiz koronavirüs sebebiyle uygulanan kısıtları, bu kısıtların yerini tedbirlere tam uyumun alacağı inancıyla, kaldırdı.

- Dünkü kabine toplantımızın akabinde, Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan kararla, 18 yaş altı ile ilgili kısıtlamalar tümüyle kaldırıldı. Bu yaş grubu, hastalığı belirtisiz yaşayan ama bulaştırıcılıkta potansiyeli olan gruptur.

- Kısıtlar, yayılıma ve kayıplara engel oldu.

- Umarım büyüklerimiz ve gençlerimiz bu serbestliği hem bir hak hem de hak edilmiş bir teşekkür olarak görürler.

- Gençlerimiz; güç de mesuliyet de şimdi sizde. Bugünün örnek genci, maskesini doğru kullanan ve mesafeyi koruyan gençlerdir.

- Kıymetli büyüklerim; evde kaldığınız günler boyunca riskten uzak kaldınız. Şimdi size serbestlik verilmiş olması riskin kalktığı anlamına gelmiyor. Risk azalmış olmakla beraber, devam ediyor.

- Mücadeleyi evlerimizden çıkıp ekonomik, sosyal, kültürel hayata katılarak vermeye başladık.

- Aktif mücadelede iki silahımız var; koronavirüs maskesi ve 1,5 metre mesafe. Bu iki tedbirden biri tek başına yeterli değildir.

- Bunlarla birlikte elzem olan üçüncü husus var. El temizliğine normalden fazla önem verilmelidir. Virüs bazı yüzeylerde bir müddet hayatta kalabiliyor.

- Etkili bir ilaç ya da aşı bulunamadı.

- Başta pandemi hastanelerinde çalışanlar olmak üzere tüm hekim arkadaşlarım, kıymetli hemşirelerimiz, tüm sağlık çalışanlarımız, bilim insanlarımız sizden iyi haberler bekliyorlar. Onlar için maske, mesafe kurallarına ve tedbirlere uymanızdan daha büyük bir teşekkür yoktur.

- Tedbirlere uyum, kayıplara saygımızın da bir gereğidir.

- On gün önce başlayan normalleşme süreci, sağlık alanı başta olmak üzere çok geniş bir alanı kapsayan ve büyük önem arz eden bir süreçtir.

- Salgın tüm dünyada üretime, ticarete, eğitime, kültür hayatına; insan hayatı başta olmak üzere tüm hayata darbe vurdu. Türkiye bu süreci en az hasarla yaşayan ülkeler arasında.

- Kontrollü Sosyal Hayat'ın amacı, geriye dönüş yolunu kapatmaktır.

- Son vakayı en kısa zamanda görmek, tedbirlere uyumla mümkündür. Kısmet olursa önümüzdeki hafta 6 ayı geride kalan salgının dünya genelindeki seyrini, DSÖ'den aldığım verilerle size anlatmaya çalışacağım ve genel bir değerlendirme yapacağım.

SORU-CEVAP

Soru: 1 Nisan'dan bu yana 65 yaş üstüne kısıtlama var. Buna rağmen ölüm oranı yüksek. Bunun sebebi nedir?

Cevap: 1 Nisan öncesi, toplam vakanın içindeki 65 yaş üstü oranı yüzde 15,7'ydi. Kısıtlama sonrası ise 65 yaş üstü bu oran yüzde 7,5'e düştü. Yani yarı yarıya azalmış oldu. Eğer aynı şekilde devam etseydi, o durumda bu sayı iki katına kadar hayatını kaybeden vatandaşımızın olmasıyla sonuçlanabilirdi. Oran yine yüksek olurdu ama sayı 10 binlere yakın olabilirdi. O nedenle biz Türkiye olarak 65 yaş üstü kısıtlamadan son derece büyük fayda gördüğümüzü söylemek istiyorum. Hâlen 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara bizim özel önem verdiğimiz için elde ettiğimiz başarıyı, DSÖ yeni fark ediyor.

Soru: Toplum Bilimleri Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu kurul toplantısında neler konuşuldu? Bilim Kurulu ile Toplum Bilimleri Kurulu tavsiyeleri arasındaki farklar nelerdir?

Cevap: Toplum Bilimi Kurulu, özellikle yeni normal süreç için büyük bir fonksiyon icra edecek. Bilim Kurulumuz daha çok tıbbi boyutuyla büyük bir fonksiyon gördü ve görmeye devam ediyor. Ancak bundan sonraki süreçte özellikle vatandaşımızın, uzun süre içeride kalmış olmaları başta olmak üzere, sosyal ve psikolojik etkilerini de konuşup değerlendireceğimiz bir dönem olduğunu görüyoruz. Bunu barometreyle, çalışmalarla görmek istiyoruz. Bunu primer anlamda psikolog, psikiyatr, sosyolog, ilahiyatçı başta olmak üzere birçok kimseden oluşan bu sosyolojik ve psikolojik yönlerini irdeleyebileceğimiz bir dönem olarak görüyoruz ve bu kuruldan da bunları bekliyoruz.

Türkiye Haberleri