Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianame, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki bazı meclis üyeleri ve bir vakfın yöneticilerinin milyonlarca liralık rant sağladığını ortaya koydu. İddianameye göre, vakıf kaynakları usulsüz şekilde kullanılarak belirli şahıslara devredildi ve kamu yararı gözetilmedi.
Tüm bu olayların, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in görevde olduğu dönemde yaşandı. Gazeteci Murat Ağırel'in Kayda Geçsin programında anlattıklarına göre soruşturma kapsamında, Ankara Çankaya’daki Alacaatlı Mahallesi’nde bulunan 24 bin 301 metrekarelik bir arsanın emsal değerinin olağanüstü bir artışla 0.50’den 2.00’ye çıkarıldığı tespit edildi. Bu değişiklikle, inşaat alanı 48 bin 600 metrekareye, yapılacak konut sayısı ise 95’ten 324’e yükseldi.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan hızlı kararlarla sözkonusu inşaattan belediye mensuplarının daire aldığı da iddialar arasında. Ağırel, "Kararın oybirliği ile alındığı iddia ediliyor. Ama ben araştıracağım. Muhalefet bu konuda ne yapmış, öğrenceğim" dedi. Normal şartlarda aylar sürebilecek imar sürecinin dokuz günde tamamlandığı vurgulandı.
VAKIF KAYNAKLARI AKRABALARA AKTARILDI
İddialara göre, rant sürecinde TEKVAK Emlak A.Ş. adlı vakıf şirketi devreye girdi. Şirket, imar artışını gerçekleştirmek için bir inşaat şirketiyle anlaştı ve yapılan işlemlerden elde edilen arsaların önemli bir bölümü vakıf yöneticilerinin aile üyeleri ile tanıdıklarına devredildi.
Ağırel, "Burada esas sorunlardan biri de gelip vakfa '0.50'yi 2.00' yaparız diyen A Grup Planlama ABB Meclis üyesi. Emsal artışı yapılırken Meclis'te ve oy kullanıyor. Bu müteahhit aynı zamanda belediye meclis üyesi. Hem pay alıyor, hem de evlerden alıyor." şeklinde konuştu.
Ağırel, "Bu çalışmada o dönemin parasıyla 50 milyon TL'lik bir haksız kazancın olduğu tespit edildi. A Grup Planlama'nın sahibi Mehmet Pamuksuz'un görevi kötüye kullandığı söyleniyor" dedi.
Ancak soruşturmanın daha çarpıcı bölümleri var. Ağırel'in iddianameden aktardığına göre, arsa paylarından vakıf yöneticilerine ve Mehmet Pamuksuz'a verilmekle kalmadı. Ranttan pay alanların çoğunluğunun belediye mensupları olduğu belirtildi.
Soruşturma kapsamında dikkat çeken isim dönemin belediye meclis üyelerinden Mehmet Pamuksuz. İddianameye göre, Pamuksuz hem söz konusu imar artışı oylamasında yer aldı hem de bu artıştan doğrudan fayda sağladı.
Pamuksuz, suçlamaları kabul etmese de soruşturmayı doğruladı. Yapılan işlemlerin mevzuata uygun olduğunu savunan Pamuksuz, "Biz alana yeşil alan kazandırdık. Projeyi genişlettik. Devlete de katkımız var, oraya devlet okulu yaptık. O meclis toplantısına katıldığım doğrudur" dedi.
Ağırel, Mehmet Pamuksuz'un FETÖ ile anılan Gülbağ Yapı Kooperatif'in de yönetim kurulunda yer aldığını aktardı. Yaşanan rant 2014 yılında gerçekleşmesine rağmen soruşturma 2024 yılında başlatıldı.
Ağırel soruşturma kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının, vakıf yöneticilerinin ve diğer sorumluların yargı sürecinin devam ettiği açıkladı.