Ankara'da Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı olduğu iddia edilen gizli tanık soruşturması çerçevesinde açılan davada, 6'sı emniyet mensubu 11 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşma, Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti.
Duruşmayı takip eden gazeteci Sibel Mazrek, Halk TV'de Buket Güler'in Haber Masası'na açıklamalarda bulundu.
Mazrek, "Ayhan Bora Kaplan soruşturması devam ederken, gizli tanık ve davanın sanıklarından biri olan Serdar Sertçelik, geçtiğimiz günlerde YouTube üzerinden yayınladığı ses kayıtlarıyla bazı polislerin hükümete karşı darbe girişiminde bulunduğunu iddia etmişti. İçişleri Bakanlığı bu iddialar üzerine harekete geçerek gizli tanık soruşturması başlattı" dedi.
Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşma, sabah saatlerinde 9.30'da başlaması planlanmasına rağmen 10.15'te başladı.
Duruşmada toplam 11 kişi hakim karşısına çıktı, bunların arasında 6'sı emniyet mensubu bulunuyordu. İlk savunmayı yapanlardan biri Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik oldu. Çelik savunmasında, "Ayhan Bora Kaplan'a ilk operasyonu ben yaptım. Bize Ayhan Bora Kaplan çetesi tarafından karşı operasyon yapıyorlar. Ben nasıl kayırabilirim, nasıl yurtdışına kaçırabilirim?" şeklinde ifadeler kullandı.
Mazrek, Çelik'in Ankara Esenboğa Havaalanı'nda gerçekleştirilen operasyonun isimlerinden biri olduğunu ve o gün operasyonu gerçekleştiren üç emniyet mensubunun da hakim karşısında olduğu detayını vurguladı.
Çelik'in ardından savunma yapan Ankara Emniyet Organize Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ise Serdar Sertçelik'i hiç tanımadığını ve hiç görüşmediğini söyledi. Yurtdışına kaçırmakla ilgili suçlamaları reddederek operasyonları anlattı ve beraatini talep etti.
Operasyonu gerçekleştiren üçüncü isim ise Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan'dı. Mazrek'in ifadelerine göre Demircan'da benzer ifadeler kullanarak, Ayhan Bora Kaplan örgütünün kendilerine karşı bir operasyon yaptığını belirtti.
Mazrek'in aktardıklarına göre, avukatlarla birlikte tutuklu sanıklar, "Elde delil olmadan örgütü satan birinin beyanlarıyla emniyet mensupları yargılanıyor" şeklinde ortak bir tutum benimsediler ve Organize Şubeye karşı operasyon çekildiği ifadelerini kullandılar.
Duruşmaya verilen aranın ardından savunmalara devam edilecek.
KAPLAN DURUŞMAYA KATILMAK İSTEDİ
Öte yandan duruşmanın başında Ayhan Bora Kaplan, avukatı aracılığıyla davaya katılma talebinde bulundu. Sanıklar bu talebin reddini talep ederken, savcı Kaplan'ın suçtan zarar gören taraf olmaması nedeniyle talebin reddini istedi.
İDDİANAMEDEN
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Öner "görevi kötüye kullanma", "göreve ilişkin sırrın açıklanması" ve "suçluyu kayırma" suçlarından 2 yıldan 11 yıla, emniyet mensubu diğer sanıklar Çelik, Demircan, Gültekin, İlkyaz ve Karaca aynı suçların yanı sıra "tanığı etkilemeye teşebbüs" suçundan 4'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Sivil sanıklardan Kopuk hakkında "tanığı etkilemeye teşebbüs" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar; Kaçan, Çotuk, Kubat ve Sertçelik hakkında ise "suçluyu kayırma" suçundan 6'şar aydan 5'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.