Gazeteci İbrahim Haskoloğlu tahliye edildi

Kişisel verileri hukuksuz ele geçirdiği iddiasıyla tutuklanan gazeteci İbrahim Haskoloğlu tahliye edildi. Mahkeme, Haskoloğlu'nun yurtdışına çıkış yasağı konulmasına ve adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi.

İbrahim Haskoloğlu'nun tahliye edildiğini avukatı sosyal medya hesabından duyurdu. Haskoloğlu'nun avukatı Emrah Karatay, "Müvekkilimiz İbrahim Haskoloğlu an itibariyle itirazımız neticesinde tahliye edilmiştir. İbrahim artık serbest" ifadelerini kullandı.

İstanbul Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi'nin İbrahim Haskoloğlu hakkında verdiği tahliye kararına halktv.com.tr ulaştı.

'Tutuklama kararının orantılı ve ölçülü olmadığı'

Mahkeme, "Şüphelinin üzerine atılı kişisel verileri, hukuka aykırı olarak geçirmek veya yaymak suçu olduğu, isnat edilen suça ilişkin kanunda özgörülen cezanın alt sınırı, şüpheliye ait materyallere el konulduğu da gözetildiğinde delillerin büyük ölçüde toplandığı, suçun sübutu halinde verilmesi muhtemel ceza ve tutuklamanın son çare olarak başvurulması gerekli bir tedbir olarak da gözetildiğinde, tutuklama kararının orantılı ve ölçülü olmadığı kanaatiyle, şüphelinin tahliyesine, şüpheli başka suçtan tutuklu veya hükümlü değilse derhal serbest bırakılmasına..."

Yurdışı çıkış yasağı

Mahkeme, Haskoloğlu'nun yurtdışına çıkış yasağı konulmasına ve 15 günde bir ikametinin en yakın olduğu kolluk birimine imza atmasına karar verdi. Mahkeme" Şüphelinin üzerine atılı suça ilişkin dosya kapsamındaki delil durumu ve ölçülülük ilkesi de gözetilerek yurtdışı çıkışı yasağı konulmasına ve 15 günde bir ikametinin en yakın olduğu kolluk birimine imza atması şeklinde adli kontrol altına alınmasına... Dosyanın İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na iadesine karar verdi"

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci İbrahim Haskoloğlu hakkında "kişisel bilgileri hukuka aykırı yolla ele geçirmek" suçundan soruşturma başlatmıştı. İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Haskoloğlu'nu Üsküdar'daki evinde gözaltına alınmıştı. Haskoloğlu emniyetteki işlemlerin sonrasında tutuklanmıştı.

Haskoloğlu'nun tutuklama gerekçesi ilk kez halktv.com.tr'de duyurulmuştu

"kişisel bilgileri hukuka aykırı yolla ele geçirmek" suçundan tutuklanan İbrahim Haskoloğlu'nun tutuklama gerekçesine halktv.com.tr ulaşmıştı. Gerekçede şu ifadelere yer verildi;

"...bu bilgileri doğrulamak amaçlı kendisinin ve arkadaşlarının bilgilerini internet korsanlarından istediği, bu bilgileri doğruladıktan sonra internet korsanlarının paylaşmış olduğu bilgilere itibar ettiğine dair beyanı ve dosya kapsamında mevcut bulunan şüpheliye ait Twitter paylaşımlarında şüphelinin Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olan ve MİT Başkanı Hakan Fidan'a ait olan kimlik fotokopisini montajlayarak paylaştığının anlaşıldığı her ne kadar şüpheli beyanında devlet yetkililerine ulaştırmaya çalıştığı ancak kendisine herhangi bir dönüş yapılması için böyle bir paylaşımda bulunduğu belirtmiş ise de; şüphelinin Cumhuriyet Başsavcılığına giderek konu hakkında şikayetçi olma veya delilleri sunma durumu söz konusu olduğu halde bu bilgileri Cumhuriyet Başsavcılığı veya Emniyet ile resmi yol ile paylaşmayarak Twitter yolu ile paylaşması durumunun şüphelinin suçluları yakalamaya yönelik uğraşına dair beyanları ile ulaşmadığı, dosya kapsamında el el konulmuş materyaller üzerinde bilgileri saklamış olması, delillerin tam anlamıyla toplanmamış oluşu, ele geçirilen bilgilerin devletin üst kademesini ilgilendiren ve gizli kalması gereken bilgilerden oluşması, şüphelinin üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kanunda öngörülen ceza miktarının üst sınırı ve diğer hususlar birlikte değerlendirildiğinde adli kontrol tedbiri uygulanması durumunda şüphelinin tedbirin gereklerine uygun davranmayacağı ve tedbirin yetersiz kalacağının değerlendirilmesi, yine öngörülen cezanın alt ve üst sınırı ile sair hususlar değerlendirildiğinde tutuklama tedbirinin oranlı olduğunun kabul edilmesi gerektiği anlaşıldığından şüphelinin CMK.nun 100 ve devamı maddeleri gereğinde tutuklanmasına, şüpheli hakkında yeteri kadar tutuklama müzakeresi çıkarılmasına...."

İçişleri Bakanlığı, Twitter adresi üzerinden üzerlerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın fotoğraf ve bilgilerinin olduğu kimlik kartlarını paylaşan Haskoloğlu hakkında şikayette bulunmuştu.

Türkiye Haberleri