Ali Toprak, 6 Ocak 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında polislik görevinden ihraç edildi. İhracın gerekçesi Fethullahçı Terör Örgütü üyeliğiydi.
Ali Toprak, üniversiteden Türkçe öğretmeni olarak mezun oldu. Ataması yapılmadığı için 2011'de polis olmaya karar verdi.
2011'de Beylikdüzü Önleyici Şube Müdürlüğü'nde göreve başlayan Toprak, bölgesinde performans açısından 'en başarılı polis' oldu ve 2012 yıl Ocak ayında Narkotik Şube'ye atandı.
Narkotik polisi olan Toprak, o dönemi "FETÖ çok hakimdi" diye anlatıyor ve ekliyor: Kendilerinden olmayanları barındırmıyorlardı
Kendisini Atatürkçü olarak tanımlayan Toprak, FETÖ'cülerin kendisine bir yıl dayanabildiğini belirtiyor. Performans puanı düşük verilerek başka şubeye gönderilen Toprak'ın meslek hayatındaki tek düşük puanı veren kişi ise o o dönem Narkotik Şube Müdürü olan ve FETÖ'den tutuklu bulunan Özcan Bulduk.
Özcan Bulduk, ByLock kullandığı gerekçesiyle 8 yıl 9 ay ceza aldı. Ali Toprak'ın narkotikteki üstü olan Emrah Kocatepe'nin ise ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz ile sahte hatlar üzerinden onlarca kere iletişim kurduğu ortaya çıkmıştı.
Ali Toprak'ın daha sonraki yıllardaki puanlamasını yapan amirleri ve müdürlerinden bazıları da FETÖ'den yargılandı, ceza aldı.
Fakat Ali Toprak, sonrasındaki tarihlerde hiç düşük puan almadı.
Darbeci Kurmay Albay Barbaros Akça'ya kelepçe takan polis
Ali Toprak, 15 Temmuz darbe girişiminde ise görevli olduğu birime hiç kimseden talimat beklemeden Atatürk Havalimanı'na kendi imkanlarıyla gittiğini anlatıyor. Dahası var. Atatürk Havalimanı'nı ele geçirmeye çalışan FETÖ'cülerin başındaki Kurmay Albay Barbaros Akça'nın Kazlıçeşme'de üstüne atlayıp kelepçe takan kişi de Ali Toprak'tı.
Darbe girişimi sırasında gözaltı tutanağına imza atma konusunda tereddüt yaşamadığını söyleyen Ali Toprak, askerlerin gözaltına alındığı tutanağı ilk imzalayan polis memuru.
15 Temmuz'da beraber görev yaptığı müdürü Erhan Alemdar, hala aktif olarak görev yapıyor fakat Ali Toprak, ihraç ediliyor.
15 Temmuz'dan sonra ortada ''Kripto FETÖ'cüler müdürlere suikast düzenleyecekmiş" dedikodularının ardından 72 saat boyunca müdürü Erhan Alemdar'ın makam odasının önünde ayrılmadığını söyleyen Ali Toprak, darbeden 3 gün sonra, 18 Temmuz'da karakoldayken açığa alındığını öğreniyor. Silahını ve rozetini bırakıp, evine gidiyor.
Ardından evinde arama yapılıyor, dijitallerine el konuluyor. 2017'de ise görevden ihraç ediliyor.
Başsavcılık, takipsizlik kararı verdi ama mesleğe dönemedi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ali Toprak hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, FETÖ'cü dernek, vakıflarla ilişkisi, Bank Asya'da hesabının olup olmadığı, ByLock kullanıp kullanmadığı incelendi. 12 Ağustos 2020'de ise karar açıklandı. 2006 yılında açılan bir Bank Asya hesabı bulundu fakat bu hesabın aktif olarak kullanılmadığı anlaşıldı. Geri kalan araştırma konularında ise bir bulgu bulunamadı.
Daha ilerisinde aynı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği kararda, FETÖ'nün emniyet içinde kendilerinden olmayanları fişledikleri bir SD kart olduğu, Ali Toprak'ın da fişlenen polislerden olduğu belirtildi.
Evinde ve teknolojik aletlerinde yapılan incelemelerde de FETÖ'ye dair bir bulgu bulunmadığı belirtilen takipsizlik kararına rağmen Ali Toprak, mesleğine geri dönemedi.
33 tane referans mektubu: Şahidiz, Ali, FETÖ'cü değil
Ali Toprak'ın, haklılığını kanıtlayıp mesleğine geri dönebilmesi için üniversitedeki ev arkadaşından, çocukluk arkadaşına, aile dostlarından, eski çalışma arkadaşlarına kadar kendisini tanıyan 33 kişi, referans mektubu yazıyor.
Hala görevde olan polislerden biri yazdığı referans mektubunda şöyle diyor: Ali, FETÖ'ye her zaman karşı durmuştur. Narkotik Şube'den de bu yapıya karşı durduğu için gönderildi.
OHAL Komisyonu, takipsizlik kararına rağmen bir yıldır Ali Toprak'ın ihraç dosyası hakkında karar vermedi.