Ev Sahipleri Artık Kredi Kartı Bilgisi De İstemeye Başladı

Kira artışındaki yüzde 25'lik sınırın sona ermesiyle kira bedellerinde artış yaşanıyor. Ev sahiplerinin kiracılardan istekleri ise son bulmuyor. Artık ev sahipleri kiracılarından GBT ve kredi kartı bilgilerini istemeye başladı.

Kiracıların ev sahipleri ile ilişkisi her geçen gün daha da farklılaşıyor. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kira bedellerinin, zam kısıtlamasının kalkmasıyla birden yükseldiğini ifade etti. Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığını ifade eden Akgün, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunların daha da derinleştiğini söyledi.

Akgün'ün açıklamalarına göre, İzmir'de kiracılar ve ev sahipleri arasında kira bedellerinin belirlenmesi konusunda bir gerilim yaşanıyor. Ev sahipleri, uzun süredir kira artışı yapmadıklarını ve bu süreçte beklediklerini belirtiyorlar. Ancak şimdi, yüzde 65,07 gibi çok yüksek kira artış talepleriyle karşılaşıldığı ifade ediliyor. Bu durum, kiracıların maliyetleri karşılayabilecek düzeyde olmayan kira artışlarıyla karşı karşıya kalmalarına neden oluyor.

GBT VE KREDİ BİLGİLERİ İSTENMEYE BAŞLADI

Ev sahiplerinin yeni kiracı ararken seçici davranmalarının ve tuhaf talepler öne sürdüğünün altını çizen Akgün, şunları söyledi:

"Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi Kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var. Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz ama kolay kolay daire kiralayamayabiliyorsunuz. Kız istemeye gidiyorsunuz, gönüller bir olunca onu da çok rahat alıyorsunuz; ama bu tarafta mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor."

Türkiye Haberleri