Eski Tarım ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AKP'den önce Isparta'da hiç baraj olmadığını savundu. Eroğlu'nun bu açıklamasında İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur'dan sert bir yanıt geldi. Cesur, AKP'den önce yapılan barajları tek tek sıraladı ve "Sayın Genel Müdür’e sayalım; Yalvaç Çetince Barajı, -burası Demirel’in memleketi Sayın Bakan- Şarkikaraağaç Çarıksaraylar Barajı-1993. Demirel ‘barajlar kralı’ Sayın Bakan. Isparta Merkez Darıderesi Barajı, Şarkikaraağaç Köprüköy Barajı, Yalvaç Kozluçay Barajı, Uluborlu Barajı 1977’de, Sayın Bakan" dedi.
'Bunları satınca yok olmuyorlar'
Süleyman Demirel'in sadece Isparta'ya değil tüm Türkiye'ye su götürdüğünü söyleyen Cesur, şunları söyledi:
"Isparta Aksu Sorgun Barajı-1993 ve çok önemli bir proje Sayın Bakan, Atabey Sulama Projesi-1974, Kovada 2 Barajı-1971, Kovada 1-1960 (Devlet Su İşleri Genel Müdürü olarak), Gelendost Balca Göleti-1995, Yalvaç Dedeçam Göleti-1992. Aslında bölgemizde yapılan barajlar bunlarla da sınırlı değil. Bunlar, belli başlı aklıma gelenler. Sayın Bakan, mesela ilimizin güneydoğusunda, Antalya sınırında kalan Oymapınar Barajı var, şu anda Cengiz İnşaat’a satmış olduğunuz hani. Şu elektrik kesintilerinde Isparta’yı yıllarca mağdur eden şirketlere burayı da satmışsınız. Şimdi bunları satınca, Sayın Bakan, bunlar yok olmuyorlar."
Soruları sıraladı
Eroğlu'nun sulamadan 634 milyon ek gelir geldiğini söylediğini aktaran Cesur, en büyük sorunun içme suyunun sulama suyu olarak kullanılması olduğunu belirtti.
"Mazot fiyatları, girdileri artmış ama durum gerçekten bu. Sulama kanalları kurumuş, kapalı devre olan kanallar çürümüş, söz verilen yerlere yenileri yapılmamış ve içme suyu artık en büyük problem olmuş Isparta’da. Her yerde hem de. Barajlar kralı Demirel’in memleketinde… Ve dekar başına sulama parası da çiftçinin belini bükmüş" diyen Cesur, çiftçinin zaten zor durumda olduğunu belirterek son 20 yılda açılış törenlerinde duyurdukları tesislerin isimlerini sordu. Cesur ayrıca bu tesislerin nerelerde faaliyet gösterdiklerini ve kaç adet baraj ve temel atma töreni yapıldığını, bunlardan da kaç tanesinin açılışının yapıldığına dair soruların cevabını istedi.
'Eğirdir Gölü için ne yaptınız mesela?'
Cesur şu soruları sıraladı:
"Kaç tanesini sattınız, Cumhuriyet hükümetleri boyunca yapılmış olan?
Yıllık üretiminiz kaç kilovatsaat acaba?
Bugüne kadar yapılanlarla kıyaslayın, olur mu?
Ve doğal değerlerini ve su kaynaklarını, memleketimizin geleceğini garanti altına alacak, devri iktidarınızda herhangi bir projeye imza attınız mı?
Ve Eğirdir Gölü, Beyşehir Gölü çok ciddi kirleniyor. Eğirdir Gölü için ne yaptınız mesela, ne yapıyorsunuz? Önergelerimizi reddetmekten başka ne yaptınız?"
Cesur, Isparta halkının elektriksiz bırakıldığını hatırlattı ve Ispartalıların kendilerini karanlığa mahkum edenleri unutmayacağını söyledi. Cesur, kendileri iktidara geldiğinde ise Demirel'in memleketine yakışır şekilde Isparta'yı ve Türkiye'yi eserlere boğacaklarını söyledi ve ekledi: Sayın Bakan, o zaman tek tek isimlerini sayacağız tekrar.