Eşi benzeri olmayan salda gölü için yeni bir tehlike kapıda

Türkiye'nin Maldivleri olarak nitelendirilen Salda Gölü'nün yanında yapılan asfalt çalışması gölü tehlikeye sokuyor. Asfalt çalışması sırasında oluşan asfalt atıklarının göle karışmasından endişelenen Salda Gölü Koruma Derneği uzmanları uyarıyor.

Salda Gölü'nün beyaz kumul ve turkuaz renklerinin en yoğun olduğu Kayadibi bölgesinde yol yapılmasının göl ekosistemine büyük zarar vereceği yönündeki bilimsel uyarılara rağmen çalışmalar devam ediyor.

Salda Gölü'nün batı kesiminde yapılan asfalt çalışmasına karşı Salda Gölü için tam koruma talep eden Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, asfalt tartışmalarına ilişkin, "Burada bu yolun yapılması gerekiyor. Ancak bizim gördüğümüz olay bu yol yapılırken kazınan şu yerdeki kazınan asfaltların gölden tarafa itilmesi. Halbuki bunların kaldırılıp buradan alınıp, uzaklaştırılması gerekirdi ama bu yapılmamış. Yolun gölden tarafından sellerle asfaltların göle gideceğini düşünüyoruz ve göle zarar vereceğinizi düşünüyoruz" diyerek uzmanları uyardı.

"KAZILAN ASFALT GÖL TARAFINA İTİLİYOR"

Türkiye'nin Maldivleri olarak nitelendirilen Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'ndeki yaşanan sorunları anlatan Şakar, "Buradan Kayadibi ve Yeşilova'yla ilgili bağ olsun diye yol yapılmış. Bu yol ilk başlangıçta patika yolmuş. Sonra şose olmuş. Sonra 1970-80'li yıllarda asfalt olmuş. Şimdi de yol yeniden bozulmuş asfalt yapılıyor. Burada bu yolun yapılması gerekiyor. Ancak bizim gördüğümüz olay bu yol yapılırken kazınan asfaltların gölden tarafa itilmesi. Halbuki bunların kaldırılıp buradan alınıp, uzaklaştırılması gerekirdi ama bu yapılmamış" dedi.

"SALDA GÖLÜ SADECE TÜRKİYE'NİN DEĞİL DÜNYANIN MİRASIDIR"

Gölü'nün çevresinde endemik bitkilerin (belirli bölgede yaşayan/yetişen, dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, bitki türleri) bulunmasına dikkat çeken Şakar, şunları ekledi:

"Bundan dolayı Salda Gölü sadece Türkiye'nin değil dünyanın mirasıdır. Böyle bir yerde işte daha önce yıllar önce Selçuklulara dayanan bir köy kurulmuş buraya. Bu köyün çevredeki yerleşim yerleriyle bağları olmuş. Yolun gölden tarafından sellerle asfaltların göle gideceğini düşünüyoruz ve göle zarar vereceğinizi düşünüyoruz. Gölün içindeki endemik bitkilere zarar vereceğini, dünyanın oluşumunda iç canlıların olduğu canlılar Salda Gölü'nde halen yaşıyor onların zarar göreceğini düşünüyoruz. Yani gölün mutlaka korunması gerekiyor. Böyle düşünüyoruz. Tarafsız bilim insanlarınca bir rapor hazırlansın. Bu yolun göle ne gibi zararları var. Bunlar tartışılsın. Biz bunu istiyoruz."

SADECE FİZİKİ KİRLİLİK YARATMIYOR

Asfaltın sadece fiziki kirlilik yaratmayacağına aynı zamanda görüntü kirliliğinde yaratacağına dikkat çeken Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, "Gölde suya girerek, gölü kirleterek değil, görsel olarak ve mesela balonlarla uçuş yapıyorlar görsel ve fotoğraf turizminden yararlanılsın gölden. Bu asfaltı biz savunmuyoruz. Asfalt yerine daha doğal, ekolojik yapıyı bozmayacak bir malzeme varsa onunla kaplansın istiyoruz" dedi.

"YETKİLİLERDEN TAM KORUMA İSTİYORUZ"

Gölün kenarında bulunan doğal oluşumların zarar görmemesi ve gölün çevresindeki kirliliğin yaşanmaması açısından yetkililerden tam koruma istediklerini belirten Şakar, "Tarım Orman Bakanlığı'na ait tabiat parkındayız. Tarım ve Orman Bakanlığı gölü koruması gereken kurumlardan biri. Ancak buradaki gördüğünüz bu beyaz tepecik siyono bakteri fosillerinden oluşmuş tepeciktir. Yani higromagnezit üzerine yapışarak oluşturulan tepedir. Bundan dolayı buraya çıplak ayakla bile basılmaması gereken bir yerdir. Ancak görüldüğü gibi bu yer ezilerek toz haline getirilmiştir. Salda Gölü tam korunmalı dediğimiz bu noktadadır. Yani kontrollü korunma ancak bu kadar olabiliyor. İnsanları kontrol edemiyorsunuz. Yetkililerden tam koruma istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye Haberleri