Erol Mütercimler, "Atatürk'ün imzası" tartışmasına noktayı koydu

Ayasofya tartışmaları devam ediyor. Erol Mütercimler, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesi için imzalanan kararnamedeki Atatürk imzasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Halk TV'de Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programında konuşan Mütercimler, Atatürk'ün birçok imza denediğini anlattı. Atatürk'ün farklı imzalarının olduğu örnekleri de gösteren Mütercimler, o dönem Atatürk'ün imzasını taklit ederek kararnameye imza atabilecek kimsenin olmadığının altını çizdi.

Ne olmuştu?

Sinan Meydan, Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi kararında Atatürk'ün imzasının olmadığı iddialarına karşı Atatürk imzalı olduğunu iddia ettiği belgeyi göstermişti. 

Meydan, söz konusu kararnamenin Atatürk'ün soyadını aldığı günle aynı tarihte imzalandığını söylemiş ve"Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi kararnamesi, Atatürk'ün ilk attığı imzadır yeni soyadıyla. Atatürk'ün 1934 yılının aralık ayından sonra atacağı o klasik imzanın ilk prototipidir bu imza." ifadelerini kullanmıştı.

Ayasofya'nın müze haline getirilmesi için hazırlanan kararnamenin sahte olduğunu ileri süren Prof. Dr. Halaçoğlu ise, "Burada kullanılan imza gerçek değil. Bir el bunu müze haline getirmiş ve Atatürk'e mal etmişler. O tarih için Atatürk ismi geçince kimse itiraz edemez diye düşünmüşler. Böyle bir sahtekarlık var işin içinde. İki-üç gün sonraki kararnamelerde yuvarlak 'A' harfi ile atılmış Atatürk imzaları bulunuyor. Buradaki ise köşeli 'A' ile atılmış. Bunun benzeri yok ve başka hiçbir yerde bu imza yok. Böyle imza olmaz." demişti.

Türkiye Haberleri