Erol Mütercimler açıkladı: Atatürk'ü Samsun'a kim yolladı?

Gürhan Hacır ile Şimdiki Zaman Siyaset, 19 Mayıs Özel Yayınında son yıllarda sıkça tartışılan Atatürk'ün Samsun'a gönderilişini işledi. Erol Mütercimler, tek tek süreci ve o günlerde yaşananları anlattı.

Hacır'ın, "Atatürk'ün Samsun'a gidişini kim planladı? Vahdettin mi gönderdi? Yoksa başka bir irade var mıydı?" sorusu üzerine konuşan Mütercimler, ortadaki tek iradenin Mustafa Kemal Paşa'nın iradesi olduğunu söyledi.

Mütercimler şöyle devam etti:

30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesi yapıldı. Mondros nedir? Osmanlı'nın tarihteki yürüyüşünün sonlandırılmasıdır. 

Yalnızca bir imparatorluğun parçalanması değil ondan sonra geride kalan Anadolu toprağında parçalatılması projesi başlatıldı.

Daha önce Anadolu'nun parçalatılması hususunda ve Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalatılması hususunda 9 yapılmış gizli antlaşma vardır.

Anadolu'nun parçalatılması için yapılan antlaşma nedir? Sevr Antlaşması'dır. 

Mustafa Kemal Paşa, Mondros Mütarekesi imzalandığında nerede? Suriye Cephesinde. Osmanlı Devleti'nin son terk edilen toprağı Suriye'dir.

Atatürk bugün mezardan başını kaldırsa bu Cumhuriyet'in kral ve imparatorluğu çoktan aşıp, geçtiğini görür hüzne kapılır.

Yıl 1909, 31 Mart ayaklanması için Hareket Ordusu Makedonya'dan geldi. Vahdettin'in kuzeni daha sonra Londra'da yayınlanan hatıratında anlatır ki; Feriye Sarayı'nda kalabalık müthiş.

Herkes Sultan II.Abdulhamit tahtan indi, ne olacak diye konuşurken arkadan bir ses duyuldu. "Cumhuriyet, cumhuriyet" diye. Geri dönüp baktığım da sarışın bir subay. Sorduğum zaman onun adı Mustafa Kemal, Kurmay Başkanı dediler.

Yıl 1913 Sofya'ya Ateşe olarak giderken, arkadaşları ile görüşmelerinde, "Artık Cumhuriyet'i kurmanın zamanı geldi." der.

İrade kim diyorsanız buyurun irade. İrade o gün ortaya çıkmadı ki. İşgal edildi diye çıkmadı. Daha ortada savaş yok ama daha o zaman Monarşi'nin yürümeyeceğini bunun yerine halkın gelmesi gerektiğini ifade ediyor Mustafa Kemal Paşa.

Bu büyük bir bilinçlenmedir.

Vahdettin, Mustafa Kemal Paşa'yı böyle bir mücadeleyi örgütlesin diye mi gönderdi?

Karadeniz bölgesinde bulunan gayrimüslüm unsurlar, İngiliz başkumandanına telgraflar çekerek mallarına el konulduğu, kadınlarına, kızlarına tecavüz edildiği gibi bir takım güvensizlik sorunları olduğunu ifade ettiler.

Onlarda saraya başvurarak bu güvensizliğin sonlandırılmasını istediler. Bunu da buraya bir general göndererek bu generalin bölgede bir teftişte bulunması ve ardından rapor yazması ve bu doğrultuda karar verilmesi konusunda anlaştılar.

Bunun duyulmasının ardından kendi Genelkurmaydaki arkadaşlarından rica etti beni de bu listeye yazın diye.

Mustafa Kemal nasıl seçildi?

İçişleri Bakanı Mustafa Kemal'e kefil oluyor. 

Harbiye Nazırı Cevat Paşa'da o da onaylıyor.

Mustafa Kemal'in buradaki görevi ne? 

Açıkça söyleniyor, gidilecek Türklerin elindeki müslüman direnişçilerinin silahları toplanacak, yerel direnişçiler ihbar edilecek, tutuklanacak. 

Masala döndürülen bir mesele var onu açıklamak istiyorum. Bandırma Vapuru çürük çarıktı, kaptan denizi bilmiyordu işte Mustafa Kemal'in kendisi rotayı çizdi, Bandırma Vapuru'nun pusulası yoktu gibi gibi.

Bunlar yalan. Kaptan'ın adı İsmail Hakkı Durusu'dur. Kaptan 5 kere Karadeniz'e çıkmış. Karadeniz'i çok iyi bilen birisi. Ne demek efendim Mustafa Kemal'in kendisi rotayı çizdi.

Ne demek pusulası yoktu? Kısacası bu tür palavralara da gerek yok.

Vahdettin, Mustafa Kemal'e 40 bin altın verdi iddiası

1 altın 8 gram olsa 40 bin altın ne yapar? 320 kilogram. Bir asker 50 kilogram taşıyabilse kaç askeri bu iş için seferber edeceksiniz?

Havza'ya geldiklerinde ceplerinde 1 kuruş para kalmamıştı. Peki ne oldu bu altınlar? Bu bir yalan.

Şimdi gelelim görev meselesine. Samsun'a indiler. Kim gönderdi onları?

1. Genelkurmay Başkanı teftik ediyor onları.

2. Başbakan bunu onaylıyor.

3. Vahdettin bunu imzalıyor.

4. İngilizlerin vizesi ve pasaportuyla çıkabiliyor İstanbul'dan

Türkiye Haberleri