Erkekler dikkat! Sakal köpek tüyünden bile zararlıymış!

Erkek sakalı köpeğin en kirli bölgelerindeki tüylerden bile daha çok zararlı bakteri içeriyor.

Avrupa’da yapılan bir araştırmada sıradan bir erkek sakalının köpek bedeninin en kirli bölgelerindeki tüylerden bile çok daha fazla sayıda zararlı bakteri içerdiğini saptandı.

European Radiology dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında, yaşları 18-76 arasında değişen 18 sakallı erkekten alınan deri ve tükürük örneklerinin yanı sıra, Avrupa’nın çeşitli hastanelerinde işlemden geçirilen farklı türlerde 30 köpekten alınan tüy ve tükürük örnekleri incelendi.

Araştırma sonucunda insanların gerçekte köpeklerden daha kirli oldukları görüldü. Erkek deneklerin sakalları köpeklerden çok daha fazla sayıda bulaşıcı mikrop içermekle kalmayıp erkek denekler tarayıcıları da köpeklerden çok daha kirli bırakıyorlardı.

Araştırmada beyin ve omurilikle ilgili herhangi bir hastalıkları olup olmadığının belirlenmesi amacıyla “düzenli olarak” MRI taramasından geçirilmeleri önerilen köpeklerden yararlanıldı. Araştırmacılar her bir köpeğin ağzından çubukla tükürük örnekleri aldıktan sonra, köpeklerin “sağlık koşullarından en uzak” bölgelerinden biri olan ve sıklıkla deri enfeksiyonlarına tanık olunan iki kürek kemiğinin arasına özel bir bakteri toplayıcı levha sürterek basit bir tüy örneği de aldılar.

Köpeklerin MRI taramaları tamamlandığında, araştırmacılar bu kez de tarayıcının üç farklı noktasından örnekler aldılar. Deneyler sonucunda 18 erkek deneğin tümünden alınan deri ve tükürük örneklerinin “yüksek sayıda mikrop” içerdiği, oysa benzer bir durumun 30 köpekten yalnızca 23’ü için geçerli olduğu görüldü. Bu mikroplar arasında, başta idrar yolları olmak üzere, çeşitli enfeksiyonlara yol açan çok yaygın bir bağırsak bakterisi olan Enterococcus faecalis türü bakteriler ve erişkinlerin yaklaşık yüzde 50’sinde görülen ve özellikle deri ile mukozada bulunup kana karışması durumunda çok ciddi enfeksiyonlara yol açabilen Staphylococcus türü bakteriler de yer almaktaydı. Bu çalışmadan çıkartılması gereken sonuç insanların hastanelerde sanıldığından çok daha fazla bakteri bıraktıkları ve yüzeyleri temizlemenin de görünürde soruna bir çözüm getiremediği yönündeydi.
 

Türkiye Haberleri