Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın uzun zamandan beri dillendirdiği yeni Anayasa için AKP komisyonu bir yıldan fazladır çalışmalarını yürütüyor. 'Yamalı bohça' 'darbe anayasası' olarak niteledikleri anayasanın değişmesi içim çalışmalarda sona doğru gelindiği açıklanmıştı.
SEÇİMLER İÇİN İSTENİYOR ELEŞTİRİLERİ
AKP’nin yeni anayasa değişikliğini özgürlükleri genişletmek için değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesinin önünü açmak amacıyla gündeme getirdiği yönündeki eleştiriler CHP tarafından dile getirildi. CHP, bu sürece dahil olmayacaklarını net bir şekilde açıkladı.
DEM PARTİ: AYM VE AİHM KARARLARI İÇİN GEREK YOK
AKP'nin MHP ile beraber Meclis'e getirse dahi yeni anayasayı geçirmek için en az 360 vekile ihtiyacı var. Bu rakamın süreç nedeniyle DEM Parti desteği ile geleceği yorumları yapılırken Dem Parti'den aksi yönde açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Bugün partisinin haftalık grup toplantısında konuşan Tülay Hatimoğulları; AİHM ve AYM kararlarının uygulanması, kayyım atanan belediyelerin iadesi, cezaevindeki siyasilerin tahliyesi için yeni anayasaya gerek olmadığını söyledi.
"Her defasında ifade ettik; farkındayız. Ancak şimdi söyleyeceklerimi, gereği yerine getirilinceye kadar tekrar etmeye devam edeceğiz. Kürt halkı çok talepte bulunuyor; herkes biliyor ki bu talepler sadece Kürt halkının değil, herkesin gelişmesine vesile olacak. AİHM ve AYM kararlarının uygulanması, kayyım atanan belediyelerin halka ve seçilmişlere iadesi, cezaevindeki hasta tutsakların tahliyesi, infaz yakmaların son bulması Bunlar için yeni bir anayasa düzenlemeye gerek yok; mevcut anayasa uygulanırsa bunlar hayata geçecektir. Sayın Öcalan'ın koşulları ve statüsünün de yasal bir düzenlemeyle tanınması, hukuki güvenceye alınması gerekiyor. Bunlar için beklemeye de gerek yok; bir an önce bu adımlar atılmalı. Somut adım atılmadığı sürece toplumun sürece olan inancı zayıflıyor."