Meclis’ten geçen torba yasa teklifiyle, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ile bazı Cumhurbaşkanlığı bürokratlarının araçlarına trafikte geçiş üstünlüğü ve çakar kullanma hakkı verildi.
Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere çok sayıda birimin yapısında ve işleyişinde değişikliğe yol açan torba kanun teklifi, CHP ve HDP’nin ret oyu verdiği, İYİ Parti’nin ise çekimser kaldığı oylamada, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Teklifin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında çok sayıda değişikliğe gidildi.
Bakanlık yalanlamıştı
Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre torba teklifin TBMM’ye sunulmasının ardından gündeme gelen geçiş üstünlüğüne sahip araç listesinin genişletileceği iddiaları, İçişleri Bakanlığı tarafından önce yalanlandı. Ancak teklifin saat 03.30'da biten görüşmelerinden hemen önce AKP’liler tarafından verilen değişiklik önergesiyle düzenleme yapıldı. Liste Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakan yardımcıları, bazı Cumhurbaşkanlığı bürokratları eklenerek genişletildi. Milletvekillerinin İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle trafikte geçiş üstünlüğü ve çakar kullanması hakkı da yasaya girdi.
İtfaiye, ambulans, asayiş ve acil durum araçlarının bulunduğu “geçiş üstünlüğüne sahip araçlar" listesine, milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, TBMM’de en çok üyesi bulunan iki partinin grup başkanı, Bakan Yardımcıları ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının araçları eklendi. Ayrıca İçişleri Bakanlığı'na bu listeyi genişletme ve yeni araçları ekleme yetkisi de verildi. Torba teklife eklenen hükümle siyasi partilerin TBMM Grup Başkanlarına da makam aracı verilmesi hüküm altına alındı.
Eski vekillere TBMM kartı
Eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan eski bakanlar için çeşitli işlemlerini ikamet ettiği kent yerine Ankara’da da gerçekleştirmesine imkân sağlayacak yeni bir kimlik kartı uygulaması da başlatıldı. Düzenleme ile bu kişiler, nüfus kâğıdı, pasaport, araç ruhsatı gibi belgelerini Ankara’dan alabilecek.
Terfi yoksa emekliliğe sevk
Torba teklifle terfi ettirilmeyen emniyet müdürlerinin emekliye sevk edilmesine olanak sağlayan düzenleme de yasalaştı. Bulundukları rütbede 5 yıl süreyle terfi edemeyen emniyet amirleri ve emniyet müdürleri emekliye sevk edilecek.
Kaybolan emniyet personelinin ailelerine maaş
Düzenleme ile terörle mücadele sırasında kaybolan veya alıkonulan emniyet personelinin ailelerine maaş bağlanmasına da karar verildi. Personel hakkında “gaiplik” kararı verilinceye kadar aileleri sosyal hak ve yardımlardan da yararlanabilecek.
Teşebbüse de sınır dışı
“Türkiye'ye yasal giriş veya Türkiye'den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenlerin” sınırdışı edilmesine olanak sağlayan hüküm, bundan sonra "ihlale teşebbüs" durumunda da uygulanacak.
Fişleme şimdilik iptal
AKP, muhalefetin yoğun itirazları ve temasları sonucunda Dernekler Kanunu’nda değişiklik öngören ve yurttaşların fişlenmesine yol açacak düzenlemeden de vazgeçti. Torba Kanun Teklifi’nin 59, 61 ve 62’nci maddeleri geri çekildi. Böylece derneklerin eski ve yeni üyelerinin kimlik bilgilerini İçişleri Bakanlığı’na verilmesi zorunluluğu ortadan kalktı.
Zor kullanma yetkisi
Torba kanun teklifinin Genel Kurul görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri, değiştirilmeyen birçok maddeye de itiraz etti. Bu maddelerden birisi de Medeni Kanun’da değişiklik öngören düzenleme oldu. Bundan sonra akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı olanların vücudundan kan veya benzeri biyolojik örneklerle kıl, tükürük, tırnak gibi örnekler istemese de alınabilecek ve kişi yirmi gün boyunca sağlık kuruluşunda tutulabilecek.
Düzenlemenin tekliften çıkarılmasını isteyen CHP’li Bayram Yılmazkaya, “Alınan kararların icrası için gerektiğinde ilgili kişi hakkında zor kullanılabilecek. Düzenleme bir yandan kişinin vücut bütünlüğüne rızası yokken ve zor kullanılarak müdahale etmeyi, öte yandan da sadece hekim ön raporu üzerine yirmi gün süreye kadar özgürlüğünün kısıtlanabileceğini içermektedir. Bu durum Anayasa’ya aykırıdır” dedi.
Düzenleme, itirazlara rağmen kabul edildi.