HKP yöneticileri Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne başvurdu.
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı döneminde YSK’ye ibraz ettiği diplomanın tartışmalı olduğunun belirtildiği dilekçede, “Ortalıkta birden fazla diploma dolaşmaktadır. Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 yıllık bir yükseköğrenim diplomasına sahip olmadığı, hatta elinde olan tek diplomanın imam hatip lisesi diploması olduğu dile getirilmektedir. Yani tartışılan sadece üniversite diploması değil, lise diplomasıdır da aynı zamanda” denildi.
“Erdoğan’ın yükseköğrenim diplomasının sahte olduğunun Türkiye Noterler Birliği Disiplin Kurulu’nun kararıyla sabitlendiği” savunulan dilekçede, “Bu kararla; notere diploma aslı olmadan onay işlemi yaptırılarak, sahte bir evraka resmiyet kazandırıldığı ortaya çıkmıştır” denildi.
Marmara Üniversitesi’nin 04.06.2016 tarihinde bir diploma yayınlayıp açıklama yaptıysa da bu açıklamanın iddiaları ve soru işaretlerini gidermediğini, tam tersine tartışmaları daha da alevlendirdiği ifade edilen başvuruda Bilgi Edinme Kanunu uyarınca şu soruların yanıtlanması talep edildi:
“3 yıllık okulu 7,5 yılda mı bitirdi?”
“1- Recep Tayyip Erdoğan 1973’te Aksaray Ticari İlimler Akademisi’ne kayıt yaptırırken Eyüp Lisesi diploması Akademi’ye gönderilmiş midir? Aksaray Akademisi sonradan Marmara Üniversitesi haline dönüştüğü için Marmara Üniversitesi’nde, Tayyip Erdoğan’a ait bir sicil dosyası mevcut mudur ve bu dosyada Eyüp Lisesi diploması var mıdır?
2- Recep Tayyip Erdoğan iddia edildiği gibi 1973 yılında 3 yıllık Akademi’ye girmişse 1976 yılında mezun olması gerekir. Ancak mezuniyet tarihi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayınlandığına göre 1981’dir. Yani Recep Tayyip Erdoğan 3 yıllık okulu 7,5 yılda mı bitirmiştir?
3- Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu belirtilen 1981 yılında aldığı geçici mezuniyet belgesi neden mühürsüz ve resimsizdir? Ayrıca belge üzerinde neden iki tane numara vardır?
4- İstanbul İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nden alındığı iddia edilen Mezuniyet Belgesi’nde mezuniyet yılı 1981, mezuniyet dönemi ise şubat yazılmıştır. Akademide “şubat” diye bir dönem var mıydı? Yoksa o dönem “yaz ve güz” dönemleri varken, şu anki mevcut sistemde “bahar ve güz” dönemleri mi vardır?
5- Tayyip Erdoğan’ın geçici mezuniyetindeki Dekan Doç. Dr. Sinan Arıtan’ın imzası ile diğer geçici mezuniyet belgelerindeki Dekan Doç. Dr. Sinan Arıtan’ın imzası neden farklıdır?
6- Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteden mezun olduğunun iddia edildiği 1981 tarihinde “Marmara Üniversitesi” kurulmuş mudur? Yine Recep Tayyip Erdoğan’ın mezun olduğunu beyan ettiği “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” hangi tarihte kurulmuştur?
7- Üniversite öğrencilerinin diploma derecesinin, okulunun kaç dönem, kaç yıl olduğunun açıkça görüldüğü belge transkript belgesidir. Recep Tayyip Erdoğan’ın, üniversite kayıtlarına dayanan transkript (not dökümü çizelgesi) var mıdır?
8- Recep Tayyip Erdoğan’ın mezun olduğunu iddia ettiğiniz bölüm kaç yıllık eğitim vermektedir ve Recep Tayyip Erdoğan kurumunuzda toplam kaç yıl eğitim almıştır?”
“Özel hayatın gizliliği kapsamında değildir”
Dilekçede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diploması ile ilgili bilginin özel hayatın gizliliği kapsamında değerlendirilemeyeceğine vurgu yapılarak, “Cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir kurumun başındaki kişinin bu görevi yürütmek için gerekli şartları taşıyıp taşımadığı bilgisinin edinilmesi, bu bilginin kamuoyu ile paylaşılması tüm ülke için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle bu konuda tüm kamuoyunun bilgilenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Nitekim bu konu tüm ülke halkını ilgilendirdiği için de özel hayatın gizliliği kapsamında da değildir” ifadeleri kullanıldı.
“Peşini bırakmayacağız”
Rektörlüğe yapılan başvurunun ardından açıklama yapan avukat Fettah Ayhan Erkan, "Halkın Kurtuluş Partisi, Tayyip Erdoğan’ın diploma sahteciliğinin peşini bırakmayacaktır. Bunun dışında AKP’gillerin sayamayacağımız kadar yolsuzluk, usulsüzlük, vurgun, talanları vardır. Bunlara karşı suç duyurularında bulunduk. Yaptığımız fiili mücadelenin yanında aynı zamanda hukuki mücadelede sürdürmekteyiz. Amacımız tarihe not düşmek. İleriye yönelik belge oluşturmaktır” dedi.
Ne olmuştu?
HKP avukatları geçtiğimiz aylarda Erdoğan hakkında Eyüp Lisesi’ne Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde başvurarak lise diplomasının olup olmadığına yönelik sorular sormuştu. Ancak Eyüp Lisesi’nin yasal süre içerisinde cevap vermemesi üzerine HKP avukatları Eyüp Lisesi Müdürü ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.