Erdoğan yalnız Türkiye yalnız

İktidar sözcülerinin, Beyaz Saray’dan telefon gelmemesini önemsemediklerini belirten açıklamalarına rağmen, AP'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Telefon gelmemesinden dolayı Erdoğan’ın çok mutlu değil'' dedi.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press, Türkiye-ABD arasındaki ilişkilere dair hazırladığı analiz yazısında, Erdoğan'ın ABD ve Batı karşıtı açıklamalarını yumuşatmasındaki nedenin ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden'la ilişkileri tekrardan kurmak olduğunu belirtirken, buna rağmen Biden tarafından adım atılarak, aranmamış olmanın Türkiye'de yetkililer tarafından endişeyle karşılandığına dikkat çekti. 

Türk tarafının, Beyaz Saray’dan telefon gelmemesini önemsemediklerini belirten açıklamalarına rağmen, AP'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Telefon gelmemesinden dolayı Erdoğan’ın çok mutlu değil'' dedi. 

ABD Başkanı Biden'ın, NATO'yu güçlendirmek istediği ve bu nedenle müttefikleriyle ilişkisini düzeltmek istediği belirtilen haberde, ABD'nin Türkiye’yi Rusya’nın güdümünden çıkarmaya çalışmak isteyeceğine değinildi. Fakat iki ülke arasına Rusya'yla ortak hareket etme açısından daha farklı sıkıntılar da var. AP'nin haberinde de değinilen bu sıkıntılar, Akdeniz'de yaşanan gerilimler, ABD'nin Suriyeli Kürtlere yardımı, insan hakları ve F-35, uçakları ve Halkbank Davası olarak gösterildi. 

''Sözde stratejik ortak''

İki ülke arasında yıllardır süren stratejik ortaklık, Türkiye'nin Rusya'yla yaptığı S-400 Savunma Sistemi anlaşması sonrası kötüleşmiş, ABD, Türkiye'ye yaptığı yaptırımları geri çekmek ve diyalog kurmak, ''Rusya'a ait savunma sistemlerinin Türkiye topraklarından çekilmesi'' şartını koymuştu.

Biden hükümetinin Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Türkiye'yi "sözde stratejik ortak" olarak nitelendirirken Türkiye'nin "En büyük stratejik rakiplerimizden biri ile uyumlu" olmasının kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

Türkiye Haberleri