Erdoğan 'Yurt sorunu yok' dedi ama bir de Burak'ı dinleyin: KYK çıkmadı, özel yurda param yetmedi, tarikat yurduna mecbur kaldım

Öğrencilerin çantaları yastık, bankları yatak yaparak gösterdiği tepkiye iktidar kanadından ise 'Yalan söylüyorlar' cevabı veriliyor. halktv.com.tr'ye konuşan üniversite öğrencisi Burak A., üniversitenin ilk yılında yaşadığı barınma krizini anlattı.

Üniversitelerin açılmaya başlamasıyla beraber başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin tamamında öğrenciler 'Barınamıyoruz' diyerek yüksek kira ve yurt ücretlerine tepki gösteriyor. Öğrencilerin çantaları yastık, bankları yatak yaparak gösterdiği tepkiye iktidar kanadından ise 'Yalan söylüyorlar' cevabı veriliyor. halktv.com.tr'ye konuşan üniversite öğrencisi Burak A., üniversitenin ilk yılında yaşadığı barınma krizini anlattı.

Burak A., İstanbul Üniversitesi'ni bu yıl kazandı. Fakat Ana Kapı önündeki o geleneksel pozu vermenin heyecanından önce düşünmesi gereken başka bir derdi vardı: Barınma.

Kredi Yurtlar Kurumu'nun başvurularının geç açılmasından dolayı barınmadan dolayı sorun yaşayacağını anladığını söyleyen Burak, geri kalan 3 milyon 100 bin arkadaşıyla aynı kaderi paylaştı ve herhangi bir devlet yurduna yerleşemedi.

6 bin lirayla iki üniversiteli okutmak

6 bin lirayla iki üniversite okutmak zorunda olan Burak A.'nın ebeveynleri, İstanbul'daki özel yurt ücretlerini de karşılayamıyordu. 1500 liradan başlayan ücretler, bugün devlet memurlarının geçimini bile zorlaştırırken ülkede asgari ücretle geçinmek zorunda olan milyonlar için üniversite bir hayal olmanın ötesine geçemeyecek gibi.

KYK yok, para yok çözüm tarikat yurtları

Burak A., öğrenim için geldiği İstanbul'da kendisi bir çözüm bulmak istedi. Çare 'Süleymancılar' olarak bilinen tarikatın yurduydu. ''Büyük bir yurttu, geniş odaları ve çalışma alanları vardı'' diye tarif ediyor Burak A., Fatih'te bulunan yurdu.

İnternetten bulduğu telefon üzerinden yurdu aradığında yetkili kendisine ''Yerimiz yok'' diyor. Burak A., kapıda olduğunu söyleyince ''Gel içeri'' deniliyor.

Namaz ve Kuran dersi zorunlu

Ayakkabılarını çıkararak içeri girip yetkiliyle görüştüğünde ise Burak A., barınma sorununun gerçeğiyle yüzleşiyor. ''Her gün beş vakit namaza kalkacaksın, okul çıkışı Kuran eğitimi zorunlu'' diyen Burak A.'ya söylenen yurt ücreti ise barınma krizinin öğrencileri nasıl bir dayatmaya mecbur bırakıldığını gösteriyor:

Tarikat yurtları devlet yurtlarından ucuz

Süleymancılara ait olan yurdun aylık ücreti 150, yıllık ise 1800 lira. Bu fiyatın devlet yurtlarından bile ucuz olduğunu belirten Burak A., "Tarikat yurduna mecbur kalacaktım çünkü tüm devlet ve özel yurtlar doluydu. Tanıdık vasıtasıyla özel bir yurtta kontenjan açıldı. Bu yurda yıllık 15 bin lira vereceğim ama hiç değilse kafam rahat olacak" diyor.

Barınma sorunu çözüldü, yerine geçim sorunu geldi

Burak A., İstanbul'da yaşayabilmesi için kendisine en az 3500 lira gerektiğini söylüyor. Sosyal yaşantı, yemek ve barınma gibi ücretleri hesaplayınca yaşantısını ancak böyle devam ettirebilir. Fakat ailesinin masrafları karşılama konusunda zorluk çekeceğini de belirtiyor. Barınma sorununu çözen Burak A.,'nın şimdi düşündüğü şey geçinmek. Her ne kadar tarikat yurdundan bir tanıdık vasıtasıyla kurtulsa da Türkiye'de bu imkana erişemeyen binlerce öğrenci olduğu biliniyor.

Erdoğan: Yalan atıyorlar, barınma sorunu yok

Devlet yurtlarının sayısının yeterli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, 'Barınamıyoruz' diyen öğrencilere 'Yalan atıyorlar' diye yanıt vermişti. Oysa banklarda yatanından sosyal medyada tepki gösterenine kadar öğrencilerin talepleri 'nitelikli ve yeterli barınma alanıydı'.

Barınamıyoruz Hareketi'nin nöbetine gelen öğrencilerin anlattıkları

Okuluna gitmek için iki saat yol çeken üniversiteli de 'Barınamıyoruz' diyor çünkü okul çevresindeki ev ve yurt fiyatları ailesinin ödeyebileceği düzeyde değil.

Öte yandan halktv.com.tr'nin gündeme getirdiği 'KYK yurtları yetersiz' gündemi, devlet kurumlarının açıkladığı istatistikler eşliğinde hazırlanmış, İstanbul'da çıkan sonuç, devlet yurdu kapasitelerinin yıllar içinde düştüğü, tarikat ve vakıf yurtlarının kapasitelerinin arttığıydı.

Burak A.,'nın yaşadıkları, 'özel' olmanın dışında, bugün üniversite kazanan çoğu öğrencinin ortak derdi. Yerel yönetimler ve hükümet soruna dair birtakım adımlar atsa da gerek halktv.com.tr'ye gelen ihbarlar gerekse sosyal medyada gördüklerimiz, birçok öğrencinin barınma krizi nedeniyle bu yıl üniversite okuyamayacağı.

Türkiye Haberleri