Erdoğan NATO Zirvesi'nde: Kritik ABD görüşmesinde çantalarda neler var?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Brüksel’de.

Erdoğan'a zirve boyunca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Hulusi Akar eşlik etti. 

Zirvede, NATO İttifakı’nın gelecek 10 yıla dönük adaptasyonu amacıyla başlatılan "NATO 2030" sürecinin temel unsurlarının değerlendirileceği aktarılan açıklamada, "Zirvede ayrıca, NATO güvenliğine yönelik tehdit ve meydan okumalar hakkında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunulması, Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu'nun sonlandırılması kapsamında İttifak'ın Afganistan'a yönelik desteğinin sürdürülmesini teminen atılacak adımların da ele alınması öngörülmektedir" ifadelerine yer verildi.

Erdoğan, dün (13 Haziran) yaptığı açıklamada, NATO Zirvesi'ne ilişkin, NATO ülkelerinden ittifak ruhuna uygun tavır beklediklerini belirterek, "Müttefiklerimizle ittifaka verdiğimiz önemin altını bir kez daha çizeceğiz" dedi. Öte yandan zirvede için 'kritik' olarak adlandırılan Biden-Erdoğan görüşmesinden çıkacak sonuçlar da merak ediliyor. 

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacakları görüşmeye ilişkin, "Temenni ederim ki bu görüşmelerimizi aynı hassasiyet içerisinde yaparak 24 Nisan'ı unutturacak adımları da atmış oluruz" demiş ve ABD ile yaşanan sorunları geride bırakarak, neler yapılabileceğine yönelik tartışılacağına dikkat çekti. 

Şu anda savunma sanayine yönelik masaüstünde kalan birçok konu olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bunların da en önemlisi, F-35 konusudur. Bu konuda Türkiye, maalesef ahdini yerine getirdiği halde ahdini yerine getirmeyen, sözleşmeye uymayan bir Amerika vardır. Ödemelerini yapmış bir Türkiye var'' diyerek ABD Başkanı Biden ile yapacağı görüşmede bu konunun da gündeme geleceğinin sinyalini verdi. 

İki lider, Biden 20 Ocak'ta göreve başladıktan sonra sadece 23 Nisan'da telefonda görüşmüşlerdi. NATO Zirvesi'ndeki görüşme, aynı zamanda yüz yüze yapılan ilk görüşme olacak. 

Biden'ın çantasında neler olacak?

Beyaz Saray Sözcüsü Jan Psaki, Biden-Erdoğan görüşmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, Türkiye ile var olan ilişkiyi "yapıcı bir şekilde birlikte çalışmaya devam edilmesi gerektiğini hissettiğimiz alanların ve fırsatların olduğu, aynı zamanda ciddi anlaşmazlıklar yaşadığımız alanların da olduğu bir NATO ortağıyla olan ilişki" sözleriyle tanımladı.

Biden'ın gündeminde yer alması beklenen konulardan biri de Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi konusu.

Biden yönetimi, göreve geldikten sonra yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin insan hakları ihlallerini, temel hak ve özgürlükleri baskılayan uygulamalarını, siyasetçilere, muhalefet ve gazetecileri yasal süreçlerle sindirme yolunu seçmesini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına karşın Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın cezaevinde tutmaya devam etmesini eleştirmişti.

Öte yandan Biden ve ABD heyetinin, Akdeniz krizi, S400'ler konusunda fikir beyan edeceği bekleniyor. 

Fransa, Almanya ve İngiltere görüşmeleri

Erdoğan, zirve öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Erdoğan ve Merkel'in NATO Karargahı'ndaki basına kapalı görüşmesi yarım saat sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu.

Erdoğan, Macron'la, İngiltere Başbakanı ile görüşmesi öncesinde bir araya geldi. İki liderin NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sonrası konuşan Macron, "Ortak stratejilerin netleştirilmesine vurgu yaptım. Libya ve Suriye'de sorunların çözümü için ortak çalışmayı görüştük" dedi.

NATO ülkelerinin liderlerinin zirve çerçevesinde ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

Erdoğan ve Johnson'ın NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 25 dakika sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP Sözcüsü Ömer Çelik ile NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak da yer aldı.

Türkiye Haberleri