Erdoğan: Filistin Devlet Başkanı Abbas davetimizi reddetti, özür dilemeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Türkiye'nin davetini reddettiğini belirterek 'özür dilemeli' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (27 Temmuz) Rize'de yaptığı konuşmada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Türkiye'nin davetini reddettiğini ve bu durumun özür dilemesini gerektirdiğini belirtti.

Erdoğan, Sivil Toplum Kuruluşları ve Sektör Temsilcileri Buluşması etkinliğinde, "Davet ettiğimiz halde gelmeyen Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik gelmedi," şeklinde konuştu.

Erdoğan, bazı siyasi partilerin hükümetin Abbas’ı davet etmediğini iddia ettiğini de vurgulayarak, davet yapıldığını ve Abbas’ın gelmesini beklediklerini ifade etti.

Bu açıklamalar, Türkiye ile Filistin arasında ilişkilerde bir gerilime işaret ediyor ve Abbas’ın daveti reddetmesi diplomatik dengeleri sarsacak gibi gözüküyor.

Türkiye’nin dış politikasındaki bu sıkıntının tamir edilemez bir noktaya geldiği değerlendirmeleri yapılırken, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği merak konusu.

Mahmud Abbas

Filistin Başkanı Mahmud Abbas, El Fetih hareketinin lideridir ve Batı Şeria'nın bir kısmını kontrol eden Filistin Yönetimi'nin başkanlığını yürütmektedir. 2006 yılında Hamas’ın genel seçimleri kazanmasının ardından Filistin’de yaşanan siyasi gerilimler, Hamas ve El Fetih arasındaki çatışmalar nedeniyle Filistin hükümetinin çökmesine yol açmıştı. Hamas’ın Gazze'yi ele geçirmesiyle El Fetih, bölgeden çıkarılmıştı ve Batı Şeria'da da El Fetih destekli savaşçılar, Hamas yanlısı güçleri bölgeden uzaklaştırmıştı.

Türkiye Haberleri