25. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt bugün hayatını kaybetti. Hasta yatağında kendisine yapılan "açıklama" çağrılarına yanıt vermeyen Büyükanıt, Türkiye tarihine Genelkurmay Başkanı iken hükümete verdiği "e-muhtıra" ve hemen sonrasındaki Dolmabahçe görüşmesiyle geçti.
E-MUHTIRA NEYDİ?
27 Nisan 2007 tarihinde AKP'nin 2002'den beri izlediği politikalara ilişkin bir muhtıra yayımlayan Büyükanıt, AKP iktidarında yaşanan ilk büyük krize böylece imzasını atmıştı.
"Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumdadır. Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri yapılmakta olan tartışmaların ve olumsuz yöndeki yorumların kesin olarak karşısındadır, gerektiğinde tavrını ve davranışlarını açık ve net bir şekilde ortaya koyacaktır. Bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerekir" diyen Büyükanıt Genelkurmay Başkanı sıfatıyla "Türk Silahlı Kuvvetleri, bu niteliklerin korunması için kendisine kanunlarla verilmiş olan açık görevleri eksiksiz yerine getirme konusundaki sarsılmaz kararlılığını muhafaza etmektedir ve bu kararlılığa olan bağlılığı ile inancı kesindir" ifadesini kullanmıştı.
E-MUHTIRA'NIN RÖVANŞI: DOLMABAHÇE...
E-muhtıra olarak tarihe geçen bu açıklamanın ardından 4 Mayıs 2007 tarihinde Erdoğan ile Yaşar Büyükanıt Dolmabahçe'de bir araya geldi.
Bu görüşmenin ardından TSK'nin muhtırası "fiilen" geri çekilirken, görüşmede Erdoğan'ın Büyükanıt'a dosya sunduğu ve bu dosyanın ardından Büyükanıt'ın sessizliğe büründüğü iddiaları uzun süre dile getirildi.
Ancak bu görüşmenin içeriğine ilişkin iki taraftan da hiçbir açıklama gelmedi.
Erdoğan konuya ilişkin yaptığı tek açıklamada "Bu görüşme benimle mezara gider, İnanıyorum ki Sayın Büyükanıt da böyle düşünüyor. Sayın Büyükanıt açıklamaya kalkarsa o zaman ben de yaptığımız görüşmeyle ilgili şeyleri açıklarım" ifadesini kullanırken, Büyükanıt, yayımlanan bildirinin "muhtıra" olmadığını, görüşmenin ise rutin bir buluşma olduğunu söylemekle yetindi.
Görüşmenin nasıl bir içeriğe sahip olduğu, Ergenekon ya da mahrem görüntülerle mi olduğu sürekli konuşulsa tek bir ciddi kanıt ortaya çıkmadı.
GÖRÜŞMENİN ARDINDAN ERGENEKON GELDİ, GÜL CUMHURBAŞKANI OLDU
Görüşmeden yaklaşık 1 ay sonra AKP, Cemaat ile birlikte Ergenekon operasyonunu başlattı. Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası "bulunmuş" ve Ergenekon Operasyonu Türkiye'de siyasetin akışını yeni bir kanala yöneltmişti.
Hemen sonrasında ise 28 Ağustos 2007'de Abdullah Gül Cumhurbaşkanı seçildi.