Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti öncesi gündeme dair açıklamalarda bulunuyor.
Erdoğan, "Ramazan aynı zamanda dayanışma, dostluk, kardeşlik bağlarını güçlendirme ayıdır. Bölgemizde sükunun hakim kılınması, çatışmaların sonlandırılması için samimiyetle çaba harcıyoruz. Aramızdaki siyasi, askeri, kültürel ilişkilerin artırılması noktasında yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisinde olacağız. Ekonomilerimizin birbirini tamamlayıcı yapısı Suudi yatırımcıları ülkemize çeken noktaların başında geliyor. Bu yıl Hac ve umrenin yeniden başlayacak olmasından memnuniyet duyuyorum. Diyanet İşleri Başkanlığımız için gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Türkiye - Suudi Arabistan ilişkilerini tüm boyutlarıyla gözden geçireceğiz" dedi.
Erdoğan şöyle devam etti: "Bölgesel ve uluslararası gelişmeler de gündemimizde olacak. Tehditlerin karmaşıklaştığı bu dönemde diyalog ve işbirliği bölgenin istikrarı bakımından zaruridir. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzun her fırsatta altını çiziyorum. Ziyaretimin karşılıklı güven ve saygı noktasında ilişkilerimizi daha da güçlendirmesine vesile olmasını diliyorum."
'Suudi Arabistan'ın hedef alan saldırıları kınıyorum'
Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları kınadığını ifade eden Cumhurbaşkanı "Suudi Arabistan'ı hedef alan İHA ve füze saldırılarını bir kez daha kınıyorum. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu, bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı işbirliğine verdiğimiz önemi her fırsatta altını çiziyorum.
Gerek Hadim'ül Haremeyn'in gerekse veliaht prensle yapacağımız görüşmelerde bu konuları ele alacağız. İlişkilerimizi geçmişte olduğunun da ötesine taşıyacağıma inanıyorum. Bu ziyaretimiz yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır. Ziyaretimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.
'Guterres sinyaller olumlu dedi'
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesini değerlendiren Erdoğan şöyle devam etti: "Bölgede barışın yakın olması temennisi içerisindeyiz. Malum Gueteres bize uğradı, bizimle görüşmeyi yaptıktan sonra Moskova'ya geçti. Sayın Putin, Lavrov'la yaptığı görüşme olumlu geçtiği istikametinde, görüşmeden sonra beni tekrar aradı, görüşmelerin olumlu olduğu istikametinde bana bilgiler verdi."
Casus takasını değerlendirdi
Erdoğan, ABD ve Rusya arasında dün Ankara'da gerçekleşen casus takasına ilişkin de konuştu. Cumhurbaşkanı, "Dün de sayın Putin'le yaptığı görüşmede aynı kanaati ifade etti. BM'nin devreye girmesinin gelecek açısından olumlu olduğu kanaatini o da serdetti. Sayın Putin'in arama gerekçesi malum Rusların Amerika'daki bir vatandaşlarının orada esir alınması ve Amerika'nın da Moskova'da bir vatandaşlarının aynı şekilde esir alınması. Her ikisinin takasıyla alakalı biz devreye girdi. Milli İstihbarat Teşkilatımızın devreye girmesiyle Ankara'da bu takas gerçekleştirdi. Bunun için Sayın Putin teşekkürde bulundu. 'Sizlerin attığı adımlara inanıyoruz, güveniyoruz. Son adım da bizim için çok olumlu gelişme oldu, bundan dolayı teşekkür için aradım. Bundan sonra sıkı temas halinde olalım, bu süreci olumlu şekilde neticelendirelim' dedi." ifadelerini kullandı.
İletişim Başkanlığı duyurmuştu
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün ve yarınki ziyareti kapsamında yapacağı görüşmelerde, Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler tüm veçheleriyle gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi imkanları ele alınacak.
AA'nın haberine göre; görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacak.
Dava devredilmişti
Erdoğan'ın bu ziyareti 8 Nisan 2022 tarihinde Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devredilmesini takip ediyor.
Gazetecinin öldürülmesine ilişkin İstanbul'da açılan davanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilerek kapatılması ardından Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz halktv.com.tr’den Seyhan Avşar'a konuşmuş, "Hükümet bu davadan döndü. Ben dönmem" demişti.
'Kimse bu meselenin kapatılacağını aklından geçirmesin'
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından Erdoğan, TBMM'deki grup toplantısında bir konuşma yapmış ve isim vermeden sorumluluk konusunda Muhammed bin Selman'ı işaret etmişti. Erdoğan, "Unutulmamalıdır ki bu cinayet Türkiye toprakları içinde gerçekleşti. Kimse bu meselenin kapatılacağını aklından dahi geçirmesin" ifadelerini kullanmıştı.
'Bu millet enayi değil'
Erdoğan bir konferansta yaptığı konuşmada ise, "Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan bizden belgeleri almak istedi. Belgeleri dinletiriz ama vermeyiz, bir de bunları yok mu edeceksiniz. Ses kaydında üst düzey asker açıkça ‘Ben kesmeyi iyi bilirim’ diyor. Bunlar dünyayı enayi zannediyor, insanları enayi zannediyor. Bu millet enayi değil, hesabı sormasını bilir" diye konuşmuştu.
Washington Post'a yazmıştı
Erdoğan Kaşıkçı cinayetinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmişken Amerikan Washington Post gazetesi için bir yazı kaleme almış ve bu yazısında, "11 Eylül 2001'deki terör saldırıları sayılmazsa", muhtemelen 21. yüzyılın en etkileyici ve tartışmalı olayı olduğunu belirtmişti.
'U dönüşü' yorumları
Davaya ilişkin sert çıkışlarıyla gündeme gelen Erdoğan'ın ekonomik kriz sebebiyle ilişkileri iyileştirmeye çalıştığı Suudi Arabistan ziyareti, "U dönüşü" olarak yorumlanıyor.